Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Prijs beeldende kunst kunst voor vercruysse en de duve

Datum nieuwsfeit: 11-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vlaamse overheid
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER BERT ANCIAUX VLAAMS

MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 11 DECEMBER 2001

PRIJS BEELDENDE KUNST KUNST VOOR JAN VERCRUYSSE EN THIERRY DE DUVE

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux heeft beslist om de Vlaamse Cultuurprijs Beeldende Kunst dit jaar aan Jan Vercruysse en Thierry De Duve toe te kennen.

De jaarlijkse Kunstenaarsprijs is voor Jan Vercruysse. Minister Anciaux is blij de prijs te kunnen toekennen aan een van de kunstenaars die het kunstlandschap in Vlaanderen de laatste decennia in belangrijke mate mee heeft bepaald en die als kunstenaar mee de internationale horizon voor beeldende kunst heeft geclaimd. Jan Vercruysse is allang een vaste waarde en zijn geraffineerd en hermetisch werk bekoort, verleidt en zet op het verkeerde been. Hij legt een grote variëteit en maturiteit in zijn werk. Hij werkt gestaag verder aan een eigenzinnig en sterk individueel oeuvre dat trilt tussen de beweging en de stilte, tussen de glans en het stilleven, dat siddert tussen dood en angst. Maskers, zelfportretten, de afwezigheid, de leegte zijn o.a. de uitgesproken thema's van een oeuvre dat nog lang zal verrassen.

De tweejaarlijkse Tentoonstellingsprijs kent Bert Anciaux toe aan Thierry De Duve voor zijn project 'Kijk/Voici'. Bij Thierry De Duve respecteert hij niet enkel diens intellectuele integriteit maar ook de manier waarop hij met 'Kijk' een project neerzette waarin hij de vertaling nastreefde van zijn inzichten in een tentoonstelling voor het grote publiek. 'Kijk' is één van de geslaagde initiatieven van Brussel 2000 en het Paleis voor Schone Kunsten. De liefde voor de kunst waarmee die tentoonstelling werd geconcipieerd is zeer verrassend. Het concept van de tentoonstelling, tekst en uitleg worden nooit reducerend of simplifiërend, wel integendeel. 'Kijk' is een uitnodiging om hedendaagse kunst te leren lezen, waarderen, smaken. De manier waarop complexe thema's en moeilijke, dikwijls minder bekende werken toch toegankelijk worden door een zorgvuldige opstelling, verrassende verbanden tussen de werken, korte inleidende teksten en een verzorgde audiogids, is ten zeerste te waarderen. De catalogus 'Kijk' is een goede ondersteuning bij de tentoonstelling en een schitterende tekst op zich.

Bert Anciaux liet zich bij zijn beslissing adviseren door een jury onder het voorzitterschap van Flor Bex. De Kunstenaarsprijs bedraagt 750.000 fr., de Tentoonstellingsprijs bedraagt 500.000 fr. Een moment van uitreiking wordt nog afgesproken met de kunstenaars.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: (koen.tsijen@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie