Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Er is weer hoop voor de Afrikaanse pinguin

Datum nieuwsfeit: 11-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Er is weer hoop voor de Afrikaanse pinguin

ER IS WEER HOOP VOOR DE BEDREIGDE AFRIKAANSE PINGUIN

(Kaapstad, Zuid-Afrika 12 december 2001) Natuur- en dierenbeschermers zijn tevreden met de definitieve vergoedingsregeling voor de redding van duizenden pinguïns vorig jaar bij Kaapstad. Volgens deskundigen was de redding van deze Afrikaanse pinguïns vooral te danken aan de samenwerking tussen de rederij, de verzekeraars en vogeldeskundigen.

In juni 2000 raakten 20.000 pinguïns 40% van de totale wereldpopulatie met olie besmeurd toen de bulkcarrier Treasure dichtbij de kust van Kaapstad verging. De ramp voltrok zich precies tussen Robbeneiland en Dasseneiland, twee van de drie belangrijkste broedkolonies van deze pinguïnsoort. Samen met SANCCOB (de Zuid-Afrikaanse stichting voor de bescherming van kustvogels) lanceerde het Internationaal Dierenfonds - IFAW een grootscheepse reddingsoperatie waar meer dan 100 deskundigen en 12.000 Zuid-Afrikaanse vrijwilligers aan deelnamen. Onlangs maakte het Internationaal Dierenfonds-IFAW bekend dat alle kosten van deze operatie binnen 9 maanden waren vergoed.

Vanaf het allereerste moment hebben Good Faith Shipping en hun aansprakelijkheidsverzekeraars hun volledige medewerking aan onze reddingsoperatie gegeven, verklaarde Marcel Bertsch, directeur van de Nederlandse vestiging van het Internationaal Dierenfonds-IFAW. Good Faith Shipping en hun verzekeraars deden zonder voorbehoud acht keer een voorschotbetaling, zodat de voortgang van de drie maanden durende operatie nooit in gevaar kwam. Bertsch: Dat wij zo snel en effectief in actie konden komen was te danken aan een snelle voorschotbetaling van f 1.000.000. Hieruit blijkt, dat een goede samenwerking tussen het bedrijfsleven en
dierenbeschermingsorganisaties de gevolgen voor dier en milieu aanzienlijk kan beperken.

Namens de verzekeraars zei Johan Swart van het Zuid-Afrikaanse advocatenkantoor Shepston & Wylie, dat deze schadeafwikkeling wel eens de snelste op dit gebied uit de geschiedenis zou kunnen zijn. Swart merkte op dat Good Faith Shipping, een rederij met veel verkeer in de Zuid-Afrikaanse wateren, hiermee aantoonde een ondernemer te zijn die zijn verantwoordelijkheid voor het milieu serieus nam.

SANCCOB vroeg het internationaal erkende Noodhulp Team van het IFAW om assistentie bij de reddingsactie bij Kaapstad. Toen op 18 oktober 2000 de laatste pinguïn weer werd vrijgelaten, bleek de actie naar aanleiding van de olieramp met de Treasure een uniek succes: de vogelsterfte bleef beperkt tot iets meer dan 10%. Ondanks de dood van ca. 2000 pinguïns bleek het aantal broedende pinguïnpaartjes op Robbeneiland in de afgelopen 12 maanden van 5700 tot 6700 te zijn gestegen, een toename van 20%.

Het Noodhulp Team van het IFAW biedt praktische assistentie bij calamiteiten als grote olierampen en biedt assistentie aan landelijke overheden en andere dierenbeschermingsorganisaties. Het team wordt gevormd door topspecialisten op het gebied van revalidatie van met olie besmeurde dieren, logistieke experts, vogelkenners, dierenartsen en financieel deskundigen.
.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Contact:
Marcel Bertsch Tel: +31 (0) 70 3355011;
GSM 06 15 488 697 Email: (mbertsch@ifaw.org)

Stichting Internationaal Dierenfonds IFAW, Bezuidenhoutseweg 225, 2594 AL Den Haag is onderdeel van het International Fund for Animal Welfare, 411 Main St., Yarmouth Port, MA 02675, USA. Er zijn wereldwijd 13 kantoren met ongeveer 250 werknemers. Totale inkomsten $ 60 miljoen dollar, totaal aantal donateurs 2 miljoen. Nederlandse inkomsten f 10 miljoen gulden.
De Nederlandse vestiging telt 5 full-time personeelsleden en heeft 300.000 donateurs. Stichting Internationaal Dierenfonds IFAW is in Nederland gevestigd in 1969.

11 dec 01 10:47

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie