Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: neurohormonen voorspellers bij hartfalen

Datum nieuwsfeit: 11-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Geen relatie meer

Van de verschillende neurohormonen die betrokken zijn bij het neurohormonale regelsysteem blijken de zogeheten natriuretische peptiden (de hormonen BNP en ANP) de beste voorspellers van het verloop van hartfalen. "Wanneer we deze manier van testen klinisch gaan toepassen, is het dus niet nodig om alle neurohormonen te bepalen," aldus de promovendus. Helaas zal de bloedtest niet voor alle hartpatiënten geschikt zijn; bij mensen met chronisch hartfalen gecombineerd met langdurig boezemfibrilleren blijkt er geen relatie meer te zijn tussen de neurohormoonspiegels in het bloed en het verloop van hartfalen. /ImK

Geert Tjeerdsma (Zwolle, 1965) studeerde geneeskunde aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Cardiologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Tjeerdsma is momenteel cardioloog in opleiding in het Medisch Centrum Leeuwarden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie