Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Steun GroenLinks voor verouderingsaftrek-nieuwe-stijl

Datum nieuwsfeit: 11-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks


-

Kamer steunt GroenLinks voorstel voor verouderingsaftrek-nieuwe-stijl

11 december 2001

Verhuurders worden verplicht om voor iedere huurwoning een onderhoudsplan op te stellen. Op straffe van een korting op de huur met maximaal 300 gulden, moeten verhuurders ervoor zorgen dat uiterlijk in 2005 hun woningbestand in perfecte staat van onderhoud is gebracht.

Dit is het resultaat van een stemming over de motie van Ineke van Gent, mede ondertekend door D66. 73 Leden van de Tweede Kamer spraken zich vóór deze `strafkorting' voor verhuurders uit, en 71 daartegen (CDA, VVD, ChristenUnie en SGP).

Staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting had voorgesteld om de verouderingsaftrek voor huurwoningen uit het Woningwaarderingsstelsel te schrappen. De aftrek is een korting op de maximaal redelijke huurprijs voor oude én slecht onderhouden woningen met maximaal 300 gulden. De fractie van GroenLinks heeft zich verzet tegen het schrappen van de aftrek; dit zou immers betekenen dat er voor verhuurders geen stimulans resteert om fatsoenlijk onderhoud te plegen aan de sociale huurvoorraad.

Door het aannemen van deze motie, wordt deze onderhoudsverplichting niet afgeschaft, maar wel anders vormgegeven: Per huurwoning moet een verhuurder een onderhoudsplan vaststellen, uiterlijk op 1 juli komend jaar. Wordt dit onderhoudsplan niet vastgesteld, of: is de woning niet binnen drie jaar vrij van achterstallig onderhoud, dan krijgt de verhuurder een strafkorting. De huurder kan deze straf dan via de huurcommissie, en eventueel met terugwerkende kracht, terugvorderen. Ook wordt dan de maximale huurverhogingsruimte ingeperkt.

Met deze motie blijft er, evenals in het huidige systeem, een garantie dat de sociale huurvoorraad op kwaliteitsniveau blijft. Bovendien vervalt het risico dat slecht verhuurgedrag wordt beloond, en dat huurders té veel moeten betalen voor een slechte huurwoning.

Met de aanname van deze motie is er een acceptabel huurbeleid vastgesteld voor de komende drie jaar, en zijn er voldoende garanties voor een gematigde ontwikkeling van de woonlasten van huurders.

Ineke van Gent


-
Meer weten? E-mail (info@groenlinks.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie