Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veiling Art Deco en Art Nouveau bij Sotheby's

SOTHEBY'S
Press Release

Art Déco en Art Nouveau bij Sotheby's

Op woensdag 12 december a.s. veilt Sotheby's Amsterdam Hollandse en buitenlandse toegepaste kunst uit de 20ste eeuw. Een mooie selectie Copier glas en een aantal opmerkelijke sculpturen maken een belangrijk onderdeel uit van de veiling.

Bij de sculpturen bevinden zich drie ivoren dierfiguren van Johan Coenraad Altorf uit de jaren 1930.
De fraai gestileerde figuren van een reiger, een uil en een aapje zijn zeer zeldzaam en kunnen rekenen op grote belangstelling van de zijde van verzamelaars (richtprijzen tussen Nlg 20.000 en Nlg 40.000). Dieren waren het favoriete onderwerp van de zogenaamde animalier sculpteurs rond de eeuwwisseling en zo komt van de beroemde Art Deco beeldhouwer D.H. Chiparus een indrukwekkend luipaard aan bod.
Ook vrouwen zijn een belangrijke bron van inspiratie. Een beeld van coromandelhout voorstellend een Elegant geklede dame door Tjipke Visser dateert van circa 1915 (Nlg 12.000-15.000). De Kus is de naam van een beeld van de zeer productieve handwerksman en beeldhouwer Cris Agterberg. Het naakte paar is uitgevoerd in metalliek beton, een experimenteel materiaal dat Agterberg rond 1918 gebruikte voor beelden, vazen en architectuur (Nlg 15.000-20.000). Ook van de hand van verschillende Duitse en Franse kunstenaars komen Art Nouveau bronzen van vrouwfiguren aan bod.

De sectie glas is zoals gewoonlijk rijk aan Leerdam Unica ontwerpen van A.D. Copier, Chris Lebeau, Chris Lanooy en Floris Meydam. Bij de ontwerpen van Copier bevinden zich belangrijke vroege werken voor Leerdam, waaronder een Unica vaas van optisch geblazen, ondoorzichtig oranje glas met gele kleurpoeders en zwart antimoon craquelé (Nlg 10.000-15.000). Uit 1985, bijna 60 jaar later, dateert een Filigrani Interferenti object, ontworpen door Copier en uitgevoerd door Lino Tagliapietra voor Effetre International, Murano (Nlg 30.000-50.000). Onder het internationale glas bevindt zich een mooie particuliere collectie glaswerk van Lalique en voorts objecten van Gallé, Daum, Loetz en Murano alsmede een prachtige doos van glas en zilver door Kyohei Fujita.

Meubelen zijn goed vertegenwoordigd en de uitgebreide collectie aan Hollandse en internationale meubelen omvat onder meer een De Stijl suite ontworpen door de beeldhouwer J. Uiterwaal, een boekenkast door Hildo Krop, verschillende ontwerpen van Jac. Van den Bosch voor 't Binnenhuis en buismeubelen van W.H. Gispen. Ook zijn er belangrijke Franse art nouveau meubelontwerpen van Emile Gallé en Louis Majorelle.

Kijkdagen: 7 t/m 9 december, dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur, op vrijdag tot 20.00 uur
Veiling: woensdag 12 december om 10.00 en 13.30 uur

Beeldmateriaal is beschikbaar en kan per email worden verstuurd. Voor verdere inlichtingen:

Diana Ridderikhoff

Press & Marketing

T: * 31 (0)20 550 2205
F: * 31 (0)20 550 2310
E: diana.ridderikhoff@sothebys.com
Sotheby's, De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie