Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Consumentenbond in hoger beroep inzake beste test

Datum nieuwsfeit: 12-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Consumentenbond
Zoek soortgelijke berichten
Consumentenbond

Consumentenbond in hoger beroep inzake beste test

De Consumentenbond heeft vandaag hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechter inzake het predikaat Best uit de test. Gedurende de tijd dat het Gerechtshof zich buigt over de zaak, zal in de Consumentengids dit predikaat niet worden verleend aan geteste producten die daarvoor in aanmerking zouden komen.

Een leverancier van een combiketel, Daalderop, heeft een kort geding aangespannen tegen de Consumentenbond met als inzet het predikaat Best uit de test te krijgen. Producten krijgen dit predikaat in de Consumentengids toegekend als zij kwalitatief beter zijn dan concurrerende producten.

In de oorspronkelijke test kreeg Daalderop het predikaat Beste Koop. Dit wordt toegekend aan producten met een goede kwaliteit, gecombineerd met een redelijke prijs. Het concurrerende product in dezelfde test, van fabrikant Nefit, had eveneens recht op Beste Koop. Na publicatie in het oktobernummer van de Consumentengids, bleek dat de door Daalderop opgegeven prijs niet de consumentenprijs was; er moest nog 19% btw worden opgeteld. Door deze stuk prijs kwam Daalderop niet meer in aanmerking voor het predikaat Beste Koop. Dit is de leden van de Consumentenbond meegedeeld in een rectificatie in het decembernummer van de Consumentengids.

Omdat Daalderop inmiddels een reclamecampagne had voorbereid waarbij de toekenning van Beste Koop een grote rol speelde, stond het bedrijf erop dat ze dan in ieder geval het predikaat Best uit de test mochten gebruiken. Maar dat kan dus alleen als het product een hoger totaal testoordeel zou hebben dan in dit geval Nefit. En dat is volgens de vaste systematiek van de Consumentenbond niet het geval.

In Kort Geding riep de rechter Daalderop alsnog uit als Best uit de test. Hij vond dat uit de tabel met de onderzoeksresultaten blijkt dat Daalderop op een aantal punten net iets beter scoort dan Nefit. Hiermee wordt het beoordelingssysteem van de Consumentenbond echter op de helling gezet. In de Consumentengids wordt namelijk altijd een kwalitatief eindoordeel gegeven (slecht tot zeer goed), waarbij gebruik wordt gemaakt van een bandbreedte. Nefit en Daalderop vallen beide in dezelfde bandbreedte en hebben dus hetzelfde eindoordeel ontvangen.

In hoger beroep zal de Consumentenbond nadrukkelijk wijzen op de vrijheid die de organisatie meent te hebben in het voeren van zijn eigen kwalitatieve beoordelingssysteem met de daarbij behorende predikaten. Het kan in de ogen van de Consumentenbond niet zo zijn dat fabrikanten bij de rechter kunnen afdwingen dat ze als beste uit een test komen, om daar vervolgens commercieel gebruik van te maken. Gedurende het verloop van het hoger beroep stopt de Consumentengids met het toekennen van het predikaat Best uit de test. Het predikaat Beste Koop zal wel worden toegekend.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie