Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haarlemse parkeergarages werken tot 13 januari met guldens

Datum nieuwsfeit: 12-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Tot 13 januari met guldens betalen in Haarlemse parkeergarages

De komst van de euro heeft heel wat voeten in de aarde. Ezelsbruggetjes voor het omrekenen van gulden naar euro en andersom zijn aan de orde van de dag en 'ding flof bips' kunnen de meeste mensen inmiddels wel dromen. Ook bij de gemeente Haarlem verandert het nodige. Want een paspoort of uittreksel uit het geboorteregister wordt vanaf 1 januari 2002, waar mogelijk, in euro's afgerekend. Waar Haarlemmers in de praktijk het meest van merken is waarschijnlijk het betaald parkeren. Op straat kan namelijk tot zondag 28 januari zowel met guldens als met euro's worden betaald. De automaten in de parkeergarages accepteren daarentegen tot zondag 13 januari alleen guldens en daarna alleen euro's.

De afdeling Parkeerzaken van de gemeente moet ervoor zorgen dat voor 1 januari 2002 zoveel mogelijk apparatuur is vervangen. De 158 ticketautomaten en 200 losse parkeermeters (deze geven per vak aan hoe lang je mag parkeren) zijn grotendeels klaar. 'Voor de parkeergarages is het weer een heel ander verhaal. Dat zijn hele computersystemen die moeten worden aangepast. De muntselector die bijvoorbeeld de vorm of het nikkelgehalte van een munt controleert en de biljetlezers moeten worden vervangen. Daarvoor zijn wij afhankelijk van andere bedrijven', legt hoofd Parkeerzaken Jan van den Booren uit.

Omdat deze apparatuur niet twee muntsoorten tegelijk kan verwerken en om zoveel mogelijk overlast te voorkomen, vindt de ombouw van deze apparaten in alle Haarlemse parkeergarages op één dag plaats: namelijk zondag 13 januari. Dat betekent dat tot die tijd in de parkeergarages met guldens moet worden betaald. Vanaf zondag 13 januari accepteren de parkeerautomaten in de garages uitsluitend euro's.

Euro's op straat

De nieuwe betaalautomaten op straat kunnen daarentegen wel twee muntsoorten verwerken. Daarom is het op straat tot 28 januari 2002 mogelijk om zowel met guldens als euro's te betalen.

Om alles nog op tijd klaar te hebben worden heel wat bergen verzet. 'Nu de nieuwe parkeertarieven zijn vastgesteld, zijn we weer een stap verder. Het bedrijf dat de meters plaatst, heeft beloofd met dubbele ploegen te werken en zo'n acht parkeermeters per dag te vervangen. Maar goed, je bent afhankelijk van meerdere bedrijven. Je moet immers eerst de oude palen weghalen voordat je nieuwe kunt plaatsen en dat kan lastig zijn', aldus Van den Booren.

Aan de kassa

Daarnaast moet elke bezoeker die na 1 januari 2002 aan de kassa van de gemeente komt zoveel mogelijk met euro's betalen. Daarvoor moet niet alleen extern een heleboel worden aangepast, maar natuurlijk ook intern bij de gemeente. Wouter Stigter, hoofd Financiën, vertelt: 'Er zijn veel papieren handelingen zoals het aanpassen van tarieven en verordeningen, maar we moeten er ook voor zorgen dat we genoeg euro's contant in huis hebben'.

Volgens het hoofd Financiën brengt het aanpassen van de computerprogramma's het meeste werk met zich mee. 'Hierbij moet je niet alleen denken aan het aanpassen van boekhoudkundige programma's en salarisverwerkingssystemen, maar ook bijvoorbeeld de systemen van de Sociale Dienst en belastingen. Bij de bibliotheek en het Frans Halsmuseum moeten de kassa's euroklaar worden gemaakt en bij parkeerzaken de automaten, anders lopen we een hoop inkomsten mis', vertelt Wouter Stigter.

Ondanks de hobbels die hier en daar in de weg zitten, hebben Jan van den Booren en Wouter Stigter er vertrouwen in dat alles op tijd klaar is, ook bij de gemeente Haarlem.

De internetsites www.euro.nl en www.euro.pagina.nl geven meer informatie. Op de website van de gemeente: www.haarlem.nl is ook meer te vinden over de euro en een eurocalculator biedt uitkomst bij het omrekenen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie