Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Deel bedrijfsleven wil Melkert als premier

Datum nieuwsfeit: 12-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

12-12-2001
Deel bedrijfsleven wil Melkert als premier
Niet een VVD\'er maar PvdA-fractieleider Melkert is volgend ondernemers de beste kandidaat om volgend jaar na de verkiezingen minister-president te worden. Dit is de opvatting van veel directeuren/eigenaren van middelgrote bedrijven met 50 tot 250 werknemers.

Het NIPO heeft in opdracht van magazine Ondernemen! (MKB-Nederland) de politieke voorkeuren van ondernemers gepeild. Van alle eigenaren van mkb-bedrijven geeft de grootste groep van 21 procent de voorkeur aan VVD-leider Dijkstal als nieuw premier. Maar in de categorie middenbedrijven ziet de grootste groep van 25 procent meer in Melkert, die wat zakelijker overkomt dan Dijkstal. Hij wordt in deze groep door 13 procent genoemd als de beste premierskandidaat. De uitkomsten van het NIPO-onderzoek staan in de decembereditie van Ondernemen!

Als er nu verkiezingen zouden zijn, stemt 6 procent van de ondernemers op Leefbaar Nederland. Dit komt volgens NIPO-berekeningen overeen met 12 zetels in de Tweede Kamer.
In lijsttrekker Fortuyn van Leefbaar Nederland ziet het bedrijfsleven geen geschikte kandidaat voor het premierschap. Hij krijgt 2 procent van de stemmen. Dit kan erop duiden dat de kiezers de nieuwe partij wel een rol toedichten in de Kamer, maar niet in de regering. Uit het NIPO-onderzoek blijkt verder dat het CDA, D66 en GroenLinks (in deze volgorde) stemmen verliezen aan Leefbaar Nederland.

Als het aan de ondernemers ligt, dan wordt de partij van Fortuyn de vierde van het land na VVD, PvdA en CDA. Omgerekend zou de VVD 73 kamerzetels krijgen, drie te weinig voor een absolute meerderheid. De PvdA zou er als tweede fractie 23 krijgen en het CDA 15. Vergeleken met een NIPO-peiling in juni blijft de VVD stabiel, krijgt de PvdA er twee zetels bij en verliezen de christen-democraten er vier. D66 is onder ondernemers goed voor 5 procent van de stemmen of 8 kamerzetels. GroenLinks eindigt met 4 procent op 7 zetels.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie