Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Energy Award Nederland uitgereikt

Datum nieuwsfeit: 12-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ECOFYS

Energy Award Nederland uitgereikt

Door Ecofys begeleid project 'Energievoorziening De President' te Haarlemmermeer wint Energy Award

Op donderdag 6 december maakte Novem de winnaars bekend van de jaarlijkse Energy Awards. De gemeente Haarlemmermeer werd met het Bedrijventerrein De President winnaar in de categorie Bedrijven. Ecofys assisteerde de gemeente Haarlemmermeer bij het realiseren van een duurzame energievoorziening voor dit bedrijventerrein.

Energy Award
De jury roemde de inhoudelijke missie voor het bedrijventerrein met een taakstelling van 10 procent duurzame energie voor de bedrijven en de innovatieve wijze waarop Ecofys en de gemeente de doelstelling na streven.

Ecofys ontwikkelde een innovatief energiesysteem voor De President, bestaande uit een collectief warmtesysteem met warmtepompen, warmtekracht en seizoensopslag in de bodem. Het resulteert in tenminste 14 procent energiebesparing en een aandeel duurzame energie van 6 procent.
Naast de ontwikkeling van een collectief duurzaam energiesysteem was de opdracht voor Ecofys het opstellen van een methode waarmee de ambitieuze doelstelling in de praktijk gerealiseerd kan worden.

Openbare aanbesteding
De aanleg en het beheer van de collectieve energievoorziening voor het bedrijventerrein wordt op dit moment openbaar aanbesteed waarbij gebruik wordt gemaakt van het nieuwe instrument Besluit Aanleg EnergieInfrastructuur (BAEI). De openbare aanbesteding geschiedt volgens de Europese Richtlijn en waarborgt een grote mate van concurrentie waardoor de aanbiedingen naar verwachting zeer scherp zullen zijn.

Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Het BAEI-instrument geeft de gemeente enerzijds de mogelijkheid om de randvoorwaarden op te stellen voor het energiesysteem op het bedrijventerrein waardoor er een duurzaam energiesysteem kan worden gerealiseerd. De openbare aanbesteding resulteert anderzijds in lage prijzen en dat is weer gunstig voor de bedrijven die zich zullen vestigen op het terrein. Bovendien profiteren de bedrijven van het duurzame energiesysteem omdat ze door energie af te nemen van dit systeem reeds voor een groot deel voldoen aan hun verplichtingen op het gebied van energiebesparing en duurzame energie.

Ecofys
Met het winnen van de Energy Award is de collectieve en duurzame energievoorziening voor De President op voorhand al een succes. Het project is uniek vanwege de hoge milieuambities en de realisatiewijze en is in zijn soort de eerste in Nederland. De ervaring die Ecofys hiermee heeft opgedaan is eveneens uniek en Ecofys is hiermee een deskundige en gedreven partner voor gemeenten met ambities voor een duurzame energievoorziening.

Ecofys (www.Ecofys.nl) is onderdeel van de Econcern groep, een Europees bedrijf met de missie 'een duurzame energievoorziening voor iedereen'. Econcern specialiseert zich in het leveren van kennisintensieve diensten, producten en projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing.

Voor de redactie:
Voor meer informatie over het bedrijventerrein de President kunt u contact opnemen met:
Drs. K. Eising, coördinator Energievoorziening, telefoon 030-2808332
e-mail (K.Eising@Ecofys.nl)

12 dec 01 14:59

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie