Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: diepte van narcose bepalen met EEG

Datum nieuwsfeit: 12-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Diepte van narcose bepalen met EEG

Sinds bij het onder narcose brengen van patiënten ook spierverslappende middelen worden gebruikt, kunnen anesthesiemiddelen in lagere doses worden toegediend. Dit is met name gunstig omdat ernstig zieke patiënten die middelen slecht verdragen. Maar door de verminderde bewegingsmogelijkheden van de patiënt heeft de anesthesist ook minder zicht op de werking van de anesthesiemiddelen. Want normaliter bepaalt de anesthesist op basis van onder meer het ademhalingspatroon, de oogbolactiviteit en de pupilgrootte de diepte van de narcose. Karel Kuizenga onderzocht een aantal methoden om de mate van bewusteloosheid of bewustzijn af te meten aan een EEG (elektro-encefalogram). Een EEG registreert de elektrische activiteit in de hersenschors. De promovendus bracht het effect in kaart van verschillende doses slaapmiddelen op de hersenactiviteit en op het bijbehorende bewustzijnsniveau van de patiënt. Bij lage hoeveelheden slaapmiddel, waarbij de patiënt nog bij bewustzijn blijft, blijkt de EEG-activiteit toe te nemen. Na verhoging van de dosis en bijbehorend bewustzijnsverlies, neemt de EEG-activiteit af. Opvallend is dat verschillende anesthesiemiddelen specifieke EEG veranderingen veroorzaken. Via een computeranalyse stelde de onderzoeker de precieze relatie vast tussen de EEG-activiteit en de concentratie van slaapmiddel in het bloed. Dit geeft onder meer inzicht in de inwerkingssnelheid van een slaapmiddel. Maar vooralsnog is deze informatie nog niet te gebruiken in de anesthesiepraktijk bij het doseren van slaapmiddelen. Naar verwachting is klinische toepassing wel mogelijk met recent ontwikkelde EEG analysetechnieken. /ImK

Karel Kuizenga (Onnen, 1958) studeerde geneeskunde aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Anesthesiologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) in samenwerking met de Research Group of Experimental Anesthesiologie and Clinical Pharmacology van het AZG. Kuizenga blijft ook na zijn promotie werkzaam bij de afdeling Anesthesiologie.

Datum en tijd

woensdag 12 december 2001, 14.15 uur

Promovendus

K. Kuizenga, tel. (050)361 48 52/23 16, e-mail: (k.kuizenga@anest.azg.nl) (werk)

Proefschrift

Pharmacokinetic pharmacodynamic modelling of EEG effects of hypnotic drugs used in anaesthesia

Promotores

prof.dr. J.M.K.H. Wierda en prof.dr. C.J. Kalkman

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie