Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Presentatie twee nieuwe boeken van der Ploeg in Den Haag

Datum nieuwsfeit: 12-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

INFODROME

Weer twee boeken van Van der Ploeg

Infodrome, de denktank voor de informatiesamenleving heeft twee boeken over de informatiesamenleving gepubliceerd. Staatssecretaris Rick van der Ploeg, voorzitter van de stuurgroep Infodrome en verantwoordelijk namens het kabinet, redigeerde de boeken. Deze twee boeken worden 12 december in de Waalse Kerk in Den Haag gepresenteerd tijdens de presentatie van het Infodrome rapport 'Controle geven of nemen'.

Rick van der Ploeg, Mei Li Vos, Frans Nauta (2001). De Informatiesamenleving, bij voorbeeld. Hoe ICT inwerkt op de samenleving. Amsterdam: Salomé / AUP. ISBN 90 5356 554 X

De Informatiesamenleving, bij voorbeeld bevat een vijftigtal concrete voorbeelden over hoe ICT de samenleving in de afgelopen jaren op een aantal terreinen heeft veranderd. Bestaande processen, zoals mondialisering, individualisering en de verplaatsing van de politiek krijgen door het gebruik van informatie en communicatietechnologie een verassende wending. Ook komt het fenomeen 'nieuwe economie' aan bod: wat het wel is en niet was. Een rode draad door dit boek is het verhaal hoe informatie macht verschuift en krachten losmaakt in de samenleving.

Rick van der Ploeg, Chris Veenemans (2001). De invloed van ICT op maatschappij en overheid. Naief vooruitgangsgeloof of harde werkelijkheid? Amsterdam: Salomé / AUP ISNB: 90 5356 536 1

De invloed van ICT op maatschappij en overheid bevat drie wetenschappelijke beschouwingen over de invloed van ICT op de sociale structuur, het recht en de economie, geredigeerd door van der Ploeg en Veenemans. Het boek bevat concrete adviezen voor de overheid, en geeft een helder overzicht van recent wetenschappelijk onderzoek over de effecten van ICT. In het eerste deel worden de sociaal-psychologische effecten van ICT beschouwd; daarmee worden verschillende mythes over ICT ontkracht. In het deel over de wisselwerking tussen ICT en het recht stelen de auteurs dat er sprake is van een conceptueel tekort: het huidige recht gaat uit van concepten die hun betekenis lijken te verliezen in een wereld waar meer handelingen in een virtuele omgeving plaatsvinden. In het deel 'E-conomie' laten de auteurs duidelijk zien wat er nieuw was aan de nieuwe economie, maar ook dat er een grote mate van continuïteit is: ICT is een aanvulling op bestaande economische instituties.

De boeken zijn in de betere boekhandel te koop en zijn ook te bestellen via www.aup.nl

Pers ontvangt op aanvraag recensie exemplaren. Op woensdag 12 december vanaf 12 uur is er de mogelijkheid om deze boeken en het Infodrome rapport 'Controle geven of nemen' af te halen bij de Waalse Kerk. Vanaf 16.00 is er de presentatie van deze boeken en het rapport.

De Waalse Kerk (l'Eglise Wallonne de la Haye)
Noordeinde 25, Den Haag

Meer informatie: Mei Li Vos 020 5510 708 / 0619 232 442 Of www.infodrome.nl


07 dec 01 16:10

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie