Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Paul Claes in de Paarse Zetel in bibliotheek Gent

Datum nieuwsfeit: 13-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

P a u l C l a e s i n d e P a a r s e Z e t e l (07/12/2001)

Anglist en polyglot Paul Claes (°1943) is onbetwistbaar de belangrijkste vertaler in Vlaanderen. Als scholier begon hij al bij Rimbaud en Sappho, beroepshalve vertaalde hij de klassieken en de grote moderne auteurs (Catullus, de Griekse epigrammen, Mallarmé, Pound, Rilke, Joyce...). Voor zijn vertaling van Ulysses ontving hij als eerste Vlaming de Martinus Nijhoffprijs. Recentelijk publiceerde hij zijn droomvertaling van Rimbauds Illuminations en stelde hij een bundel poëzie samen van Nobelprijswinnaars, De onsterfelijken.

Zijn hele oeuvre staat in het teken van de grote voorgangers. Hij begon met studies over Claus en de Oudheid, won met zijn boek over intertekstualiteit Echos echos de Staatsprijs voor Essay en vatte zijn Raadsels van Rilke op als didactisch verhelderende, kleine krimis. Zijn poëzie getuigt van liefdevolle hommages en een verbazingwekkende beheersing van de meest diverse stijlen, van luchtige, intertekstuele puzzels (Rebis) tot knappe Franse sonnetten (Glans, Feux), van prachtige pastiches (Mimicry) tot uiterst beknopte beeldgedichten (Embleem).

Liever dan saaie, realistische romans maakt hij meesterkopieën van klassieke modellen of schrijft hij speelse transformaties : De sater, De phoenix, De kameleon spelen achtereenvolgens in de oudheid, de renaissance en het rococo; De zoon van de panter is een apocrief evangelie van de twaalf apostelen. Met al zijn publicaties wil Claes de eigen taal en literatuur blijvend en voortdurend verrijken. Hij vindt vertalen zelfs één van de mooiste vormen van cultuurarbeid : "Als vertalen vertolken is wat een vreemde ziel beweegt, is iedere vertaling een protest tegen de barbarij."

Paul Claes is te gast bij Griet Pauwels in de Achilles Musschezaal van de Bibliotheek aan het Zuid op donderdag 13 december van 12.30 tot 13.15 uur.

Voor deze Paarse Zetellezing kan niet worden gereserveerd.

De toegang is gratis, het aantal plaatsen is beperkt.

Informatie


- Stedelijke Openbare Bibliotheek, Dienst Public Relations, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent, tel. (09)266 70 00, fax (09)266 70 49, e-mail (bibliotheek.pr@gent.be)


- Dienst Culturele Zaken, Hotel Arnold Vander Haeghen, Veldstraat 82, 9000 Gent,

tel. (09)269 84 60, fax (09)269 84 79, e-mail (directie.cultuur@gent.be)

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie