Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwsbrief Deens Verkeersbureau

Datum nieuwsfeit: 13-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 13 DECEMBER 2001

Nieuwsbrief Deens Verkeersbureau

DECEMBER 2001/JANUARI 2002

Inhoud:

Nationalmuseum schrijft Deense geschiedenis

Rolls Royce Reünie in Ringkøbing

Billund nu ook in KLM-netwerk

Klassiek zomerfestival in Århus

Museum Louisiana exposeert Georgia O'Keeffe

Hilton Kopenhagen 's werelds beste nieuwe zakenhotel

Kaartverkoop Roskilde Festival begonnen

Kopenhagen krijgt Cranach-expositie

Legoland had weer een topseizoen

Kerstman op Groenland bereikbaar via internet

'Wellness' in vakantiecentrum Jutland

Meer 'levende geschiedenis' in Fuuns openluchtmuseum

Visserij- en Zeevaartmuseum Esbjerg breidt uit

Veel nieuwe aanwinsten in Deense dierentuinen

Nationalmuseum schrijft Deense geschiedenis
Op 1 december jl. is in het Nationalmuseum in Kopenhagen door koningin Margrethe II de nieuwe permanente expositie over de Deense geschiedenis van ongeveer 1650 tot heden geopend. De nieuwe tentoonstelling geeft een indringend en samenhangend beeld van de geschiedenis van zowel het land als zijn bevolking en betekent een belangrijke mijlpaal voor Denemarken.

'Danmarkshistorier' heet het nieuwe boegbeeld van het belangrijkste Deense museum, dat in het centrum van Kopenhagen ligt. De nieuwe expositie geeft op een zeer 'menselijke' manier de historie van de laatste 350 jaar van het koninkrijk Denemarken weer. Er is drie jaar aan gewerkt en ongeveer 30 miljoen Dkr. in geïnvesteerd. De expositie beslaat 1600 vierkante meter (een complete etage) en toont onder meer ongeveer vijfduizend voorwerpen die in de laatste drieëneenhalve eeuw een rol hebben gespeeld in de Deense geschiedenis. Het gaat daarbij om uiteenlopende zaken als koffiekopjes, anti-conceptiepillen, pruiken, jukeboxen, kerstversiering en mobiele telefoons. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan ingrijpende gebeurtenissen in de Deense geschiedenis van de laatste eeuwen. Met de nieuwe expositie erbij is het nu mogelijk in het museum de gehele ontwikkeling van Denemarken te volgen - verdeeld over drie etages. De twee andere etages beslaan de oudheid en de middeleeuwen.

Het Nationalmuseum is met uitzondering van maandag dagelijks geopend van 10-17 uur.

Meer info: Nationalmuseet, Ny Vestergade 10, DK-1220 Kopenhagen K., tel.+45 33 13 44 11 en internet:
www.natmus.dk.

Rolls Royce-reünie in Ringkøbing
Op 9 en 10 mei a.s. is er in het Deense Ringkøbing aan de westkust van Jutland een heel bijzondere parade te zien: meer dan dertig prachtige exemplaren van het prestigieuze automerk Rolls Royce trekken dan in optocht voorbij in het fraaie landschap rondom het kustplaatsje. De organisatie van de zogeheten 'Rolls-reünie' is in handen van Veteranbilklubben in Ringkøbing, waarin liefhebbers van fraaie oude automobielen zijn verenigd.

Meer info: Turistkontor, DK-6950 Ringkøbing, telefoon +45 97 32 00 31, fax +45 97 32 49 00, e-mail: rt@ringkobing-tourist.dk en internet: www.ringkobing-tourist.dk.

Billund nu ook in KLM-netwerk

KLM heeft onlangs met de Deense luchtvaartmaatschappij Maersk Air een overeenkomst gesloten voor zogeheten codesharing op de lijn Billund-Amsterdam. De overeenkomst geldt wereldwijd en betekent in feite dat Billund via Maersk Air is opgenomen in het netwerk van KLM en haar Amerikaanse partner Northwest Airlines. Billund is de tweede luchthaven van Denemarken. Het moderne vliegveld in Midden-Jutland ligt vlakbij de Legofabrieken en het amusementspark Legoland. Billund is een belangrijke poort naar andere Deense bestemmingen als Aalborg, Århus en Odense. In mei a.s. krijgt het vliegveld een nieuwe terminal met een oppervlakte van 40.000 vierkante meter.

Maersk Air vliegt dagelijks tussen Billund en Amsterdam met Boeing 737-toestellen.

Klassiek zomerfestival in Århus

Komende zomer van 20 juni t/m 5 juli - krijgt de tweede stad van Denemarken, Århus in Jutland, een groots internationaal klassiek muziekfestival. Het wordt het grootste in zijn soort in Denemarken en duurt twee weken. Het evenement, dat wordt gehouden in het Muziektheater van Århus, zal onder beschermheerschap staan van prins Henrik, de echtgenoot van de Deense vorstin Margrethe.

Gedurende veertien dagen zullen er in totaal 26 concerten worden gehouden, met tal van internationale musici van naam. Bijna elke dag is er in genoemde periode zowel 's middags als 's avonds een concert.

Bovendien zullen getalenteerde jonge Deense musici elke dag om 13.00 uur in de foyer van het gebouw gratis miniconcerten verzorgen. Voor het klassieke festival van Århus zijn o.a. Isabelle van Keulen, Michala Petri, Emma Kirkby, Philippe Entremont, Ruth Ziesak en Hans Peter Blochwitz gecontracteerd. Vast staat dat o.a. het Aarhus Symfonie Orkest, het Aalborg Symfonie Orkest en het Tivoli Symfonie Orkest meedoen.

Meer inlichtingen: Tourist Århus, tel. +45 89 40 67 00, e-mail (info@visitaarhus.com) en internet: www.visitaarhus.com .

Museum Louisiana exposeert Georgia O'Keeffe

Het museum voor moderne kunst 'Louisiana' in het Deense Humlebæk (Seeland) heeft begin volgend jaar een unieke tentoonstelling over de grote Amerikaanse kunstenares Georgia O'Keeffe, die een onuitwisbare rol heeft gespeeld in de kunst van de Verenigde Staten in de 20e eeuw. Louisiana is het enige museum in Europa dat in staat is een dergelijke omvattende expositie te brengen. De expositie begint op 8 februari en duurt t/m 20 mei a.s.

Georgia O'Keeffe (1887-1986) was vorige eeuw de 'grand old lady' van de Amerikaanse kunstwereld. Ze wordt nog steeds gezien als een legende. O'Keeffe was aanvankelijk getrouwd met Alfred Stieglietz, die een pionier van het modernisme was en zonder dat zijn vrouw het wist al in 1916 werk van haar exposeerde. Later leefde O'Keeffe voornamelijk in eenzaamheid in de woestijn van de Amerikaanse staat New Mexico. Haar kunst heeft steeds de natuur als uitgangspunt. Maar de kunstenares veranderde de natuur in haar werken steeds in bijna abstrakte vormen en kleuren.

Meer info: Museum Louisiana, Gammel Strandvej 13, DK-3050 Humlebæk, tel. +45 49 19 07 19, infolijn +45 49 19 07 91, fax +45 49 19 35 05 en internet:
www.louisiana.dk.

Hilton Kopenhagen 's werelds beste nieuwe zakenhotel

Het gezaghebbende Britse magazine Business Traveller heeft Hilton Copenhagen Airport, het eerste Hilton-hotel in Scandinavië, uitgeroepen tot het 'beste nieuwe zakenhotel ter wereld'. Het vijf sterren voerende Hilton Copenhagen Airport ging in het voorjaar van dit jaar open. Het heeft drie restaurants, uitgebreide vergaderruimten en alle gemakken en faciliteiten die een internationale zakenreiziger zich kan wensen. De 382 kamers behoren tot de ruimste in de stad en zijn alle voorzien van typisch Deense kwaliteitsproducten - Bang & Olufsen televisietoestellen, meubelen van Arne Jacobsen en Erik Jørgensen, kunstvoorwerpen van hedendaagse Deense kunstenaars. En alle comfort ligt slechts een paar passen verwijderd van de aankomsthal van het belangrijke internationale vliegveld van Kopenhagen.

Meer info en/of reserveringen: www.hilton.com en tel. +45 32 501 501, fax.+45 32 52 85 28.

Kaartverkoop Roskilde Festival begonnen

De kaartverkoop voor het Roskilde Festival 2002 (van 27 t/m 30 juni a.s.) is al begonnen. En wie vroeg kaarten aanschaft - dat wil zeggen vóór 1 januari a.s. - kan geld besparen. Tot het begin van het nieuwe jaar kosten kaarten voor het komende muziekfestijn namelijk nog precies evenveel als de afgelopen twee jaar het geval was. Vanaf 1 januari gaan de prijzen van de kaarten als gevolg van stijgende kosten met ongeveer 10 procent omhoog. Dit geldt ook voor alle landen die kaarten in de voorverkoop beschikbaar hebben. De belangstelling voor het Roskilde Festival 2002 is groot. Vorig jaar werden ongeveer 65.000 kaarten voor het vierdaagse internationale muziekspektakel verkocht.

Kaarten voor het festival zijn in Nederland te koop via de internetsite www.ticketservice.nl en ook bij Buro Pinkpop Groningen. In België zijn ze verkrijgbaar bij Metrophone Pop in Antwerpen, Music Mania in Brussel, Leuven en Kortrijk, Rock & Grooves Music Mania in Gent en GigaSwing in Hasselt.

Meer info: Roskilde Festival, Havsteensvej 11, DK-4000 Roskilde, tel.
+45 46 36 66 13, fax +45 46 32 14 99, internet: www.roskilde-festival.dk en e-mail: bigbox@roskilde-festival.dk.

Kopenhagen krijgt Cranach-expositie

Komend voorjaar wijdt Statens Museum for Kunst in Kopenhagen een grote expositie aan het werk van de wereldberoemde Duitse renaissance-kunstenaar Lucas Cranach de Oudere (1472-1553). Cranach heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van de schilderskunst in Europa. Het Kopenhaagse museum, dat zelf verscheidene belangrijke schilderijen van de Duitse kunstenaar bezit, wil met de expositie een algemene introductie geven op het meesterschap van Cranach en de belangrijkste mensen in zijn omgeving. De tentoonstelling over Cranach gaat op 26 april open voor het publiek en is te zien tot 8 september a.s..

Meer info: Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, DK-1307 Kopenhagen K., tel. +45 33 74 84 94, fax +45 33 74 84 04, e-mail: (smk@smk.dk) en internet: www.smk.dk.

Legoland had weer een topseizoen

Het attractiepark Legoland in Billund, Jutland, heeft aan het eind van de herfstvakantie het seizoen afgesloten met het op een na beste bezoekersaantal uit zijn 33-jarige geschiedenis. Er werden in totaal ruim 1.450.000 gasten geteld - overigens wel zes procent minder dan in het recordjaar 2000. Het park had afgelopen seizoen last van het koude en natte voorjaar, maar de directie was met de resultaten toch zeer tevreden. Legoland heeft onder meer veel succes met een actie om ondernemers aan te moedigen bedrijfsuitstapjes naar het park te maken. Het aantal bedrijfsexcursies steeg afgelopen seizoen met 20 procent.

Legoland is begonnen aan de bouw van een nieuwe grote attractie, die bij het begin van het seizoen 2002 - op 23 maart a.s. - in gebruik zal worden genomen. Het is de turbo-roetsjbaan X-treme Racers, die zowel is bedoeld voor op actie beluste kinderen als volwassenen.

Meer info: Legoland, DK-7190 Billund, tel. +45 75 33 13 33 en internet: www.legoland.dk.

Kerstman op Groenland bereikbaar via internet

Het is natuurlijk bekend dat de kerstman uit Groenland komt, 's werelds grootste eiland, dat behoort tot het grondgebied van Denemarken. De kerstman mag het in deze tijd razend druk hebben en zich op een afgelegen plaats bevinden, het is niet moeilijk om met hem in contact te komen. Want de Groenlandse kerstman gaat natuurlijk met zijn tijd mee: wie op de computer www.santa.gl aanklikt kan op simpele wijze contact met hem maken.

Onder meer is op deze site elke dag een nieuw beeld te zien van de speciale adventskalender, waarvan de Groenlandse kerstman elke dag een nieuw vakje opent.

Bezoekers van de site kunnen meedoen aan een wedstrijd. De winnaar of winnares kan rekenen op een gratis reisje voor drie personen naar het spectaculaire eiland.

Meer info: Grønlands Turistråd, Postboks 1139, DK-1010 Kopenhagen K, tel. +45 33 69 32 00, fax +45 33 93 38 83, internet: www.visitgreenland.com.

'Wellness' in vakantiecentrum Jutland

Als eerste vakantiecentrum in Denemarken introduceert DanParcs Rønbjerg in Løgstør (Noord-Jutland) een 'wellness-centrum'. Het moet op 1 mei a.s. gereed zijn. Met de investering is een bedrag van ongeveer 30 miljoen Dkr. gemoeid. Het 'wellness-centrum' wordt toegevoegd aan het bestaande tropische badcomplex van 2000 vierkante meter.

Bezoekers van het park kunnen als het nieuwe centrum klaar is onder meer meedoen aan yoga-oefeningen, therapeutische baden nemen en zich laten masseren. Een overdekt zwembad met 25-meter banen en een afzonderlijk warmwaterbassin zullen eind volgend jaar ook deel gaan uitmaken van het nieuwe concept.

DanParcs Rønbjerg richt zich in de eerste plaats op gezinnen met kinderen. Voor jonge gasten is er een speciale 'Hottentotclub' die allerlei activiteiten organiseert als vader en moeder zich (bijvoorbeeld) willen laten verwennen in het wellness-centrum.

Het vakantiepark Rønbjerg ligt aan de Limfjord, ongeveer tien kilometer van het plaatsje Løgstør. Het heeft 275 bungalows met in totaal 1500 bedden en biedt een groot aantal activiteiten aan. DanParcs bezit naast Rønbjerg nog twee vakantieparken in Denemarken, Søhøjlandet en Koldkær, eveneens in Jutland. Søhøjlandet heeft de enige alpine skipiste van Denemarken, uitgerust met sneeuwkanonnen.

Meer info: DanParcs Rønbjerg, Livøvej 80, DK-9670 Løgstør, tel. +45 70 25 04 44, fax +45 70 25 04 41, e-mail: (danparcs@ronbjerg.dk) en internet: www.danparcs.dk.

Meer 'levende geschiedenis' in Fuuns openluchtmuseum

Het populaire openluchtmuseum Den Fynske Landsby bij Odense op het eiland Funen zal dit jaar meer 'levende geschiedenis' brengen. Het museum zal veel meer activiteiten ontplooien en daardoor interessanter worden voor de bezoekers.

In de verschillende vakantieperiode, en in het bijzonder in het hoogseizoen van 30 juni tot 4 augustus a.s., zullen de gasten in het museum vaak groepjes 'bewoners' in en rondom de verschillende huizen en gebouwen aantreffen. Deze 'bewoners' zullen kleding dragen die past bij de tijd die zij uitbeelden en zullen hun activiteiten zoveel mogelijk in een historisch perspectief proberen te plaatsen. Ook zullen zij vragen van het publiek beantwoorden - met name over het leven van vroeger op het Deense platteland.

Het museum maakte de laatste jaren al gebruik van enig 'rollenspel' om meer leven in brouwerij te brengen. Omdat de aanpak succesvol is gebleken, is besloten tot uitbreiding van deze activiteiten.

Het museum bevat gebouwen en huizen uit vroeger eeuwen die kenmerkend waren voor het leven op het Fuunse platteland. De nadruk ligt op de periode van halverwege de 19e eeuw.

Meer info: Den Fynske Landsby, Sejerskovvej 20, DK-5260 Odense S, Tel.
+45 66 14 88 14*4601, Fax. +45 66 90 86 00, e-mail (museum@odmus.dk) en internet www.odmus.dk.

Visserij- en Zeevaartmuseum Esbjerg breidt uit

Het Visserij- en Zeevaartmuseum in de Deense havenstad Esbjerg, aan de westkust van Jutland, krijgt met ingang van mei volgend jaar een nieuw, groter zoutwateraquarium, waardoor er meer en zeldzamer vissoorten kunnen worden gehouden. Met de uitbreiding is een bedrag van 20 miljoen Dkr. gemoeid. Het museum heeft ook plannen voor een experimenteel maritiem centrum, waar bezoekers bijzondere activiteiten zouden moeten kunnen bijwonen.

Het Visserij- en Zeevaartmuseum in Esbjerg is met uitzondering van 24 en 25 december het gehele jaar geopend. In juli en augustus van 10-18, in de andere maanden van 10-17 uur. Het museum trekt jaarlijks ongeveer 160.000 bezoekers, van wie de helft buitenlanders.

Meer info: Fiskeri- og Søfartsmuseet, Tarphagevej 2-6, DK-6710 Esbjerg V., tel. +45 76 12 20 00, fax +45 76 12 20 10, e-mail: (fimus@fimus.dk) en internet: www.fimus.dk.

Veel nieuwe aanwinsten in Deense dierentuinen

De Deense dierentuinen kunnen zich verheugen in veel nieuwe aanwinsten. De dierentuin van Kopenhagen heeft dezer dagen van koning Bhumibol van Thailand twee olifanten ten geschenke gekregen. Bovendien deed de gouverneur van de Thailandse provincie Surin ook een olifant cadeau, waardoor de dierentuin in één klap drie nieuwe dikhuiden rijker werd. De dierentuin heeft al sedert veertig jaar een rijke traditie op het gebied van Thailandse olifanten.

In de dierentuin van Kopenhagen is dezer dagen ook een olifantenjong geboren. De vader is een nu 42 jaar oude olifant, die indertijd ook door Thailand werd geschonken.

Het deze zomer geopende Oceanium in de dierentuin van de stad Odense op Funen heeft vier zeekoeien ontvangen uit Guyana. In totaal beschikt het Oceanium nu over vijf zeekoeien.

In de dierentuin van de stad Aalborg heeft de mannetjestijger Pamir gezelschap gekregen van een jonge Siberische vrouwtjestijger uit de Edingburg Zoo in Schotland in de hoop dat dit zal leiden tot nakomelingschap. De Siberische tijgers worden met uitsterven bedreigd. De dierentuin van Aalborg hoopt in de toekomst iets van die dreiging te kunnen wegnemen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie