Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Abvakabo FNV/Novon inzet voor CAO Gemeenten 2002 vastgesteld

Datum nieuwsfeit: 13-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV/NOVON inzet voor CAO Gemeenten 2002

Zoetermeer, 13 december 2001

ABVAKABO FNV/NOVON inzet voor CAO Gemeenten 2002 vastgesteld

ABVAKABO FNV/NOVON heeft zijn inzet definitief vastgesteld voor de CAO Gemeenten. De vakbond kiest voor een looptijd van één jaar. De financieel-economische situatie is te onzeker om voor een langere looptijd te kiezen. Ingezet wordt op een salarisverhoging van 4 procent. Daarnaast wenst ABVAKABO FNV/NOVON een volgende substantiële stap te maken in de opbouw van een dertiende maand. In de inzet zijn zes clusters vastgesteld te weten, inkomen, arbeid en zorg, zeggenschap over werktijden en vakantie, reïntegratie, rechtsbescherming en overige. Een aantal inzetpunten wordt hieronder weergegeven.

In de cluster Arbeid en Zorg worden onder meer de volgende zaken voorgesteld:
Op het gebied van kinderopvang stelt de vakbond voor om de basisvoorwaarden vast te leggen zodat in alle gemeenten een goede flexibele opvangregeling beschikbaar is. Wat betreft het kortdurend zorgverlof wil ABVAKABO FNV/NOVON de regeling verbeteren en de bestaande afspraak van 10 dagen zorgverlof volledig voor rekening van de gemeenten laten komen. Nu is dat 5 dagen voor rekening van de werkgever en 5 dagen voor eigen rekening.

In de cluster Zeggenschap over werktijden en vakantie wil ABVAKABO FNV/NOVON de volgende zaken regelen: De werknemer mag naar eigen voorkeur vakantie opnemen tenzij de werkgever grondige bezwaren heeft daartegen. Bovendien wil de bond dat vakantieverlof niet geweigerd kan worden wanneer het verlof nodig is voor zorgtaken of in aanvulling op het bevallingsverlof.
Daarnaast stelt de bond voor dat de werknemer individueel zijn werktijden kan vaststellen en dat dat ook wordt gehonoreerd, tenzij zwaarwegende dienstbelangen zich daartegen verzetten.

In de cluster bescherming tegen gevolgen van uitoefening van de functie wil ABVAKABO FNV afspraken maken over de aansprakelijkheid van hulpverleners. Onlangs is een chauffeur van de Amsterdamse brandweer veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijk en een jaar voorwaardelijke rij ontzegging. ABVAKABO wil de rechtsbescherming voor hulpverleners explicieter regelen.

De CAO loopt 1 februari 2002 af en geldt voor ca. 180.000 werknemers. De onderhandelingen beginnen januari 2002.

Meer informatie:
Joost van t Hooft, onderhandelaar ABVAKABO FNV 06 5357 8262 JoAn Reinhoudt, voorlichter 06 5336 2334

13 dec 01 10:58

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie