Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Groningen: Brandstichting opgelost

Datum nieuwsfeit: 13-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Groningen, plaats: Groningen/Wageningen 13-12-2001 Brandstichtingen café De Kachel opgelost Donderdag 13 december 2001

Schade ruim 1.6 miljoen gulden

Met de aanhouding van een 20-jarige man uit Groningen heeft de politie in Groningen een tweetal brandstichtingen in café De Kachel aan het Schuitendiep in Groningen opgelost. De verdachte heeft tegenover de politie verklaard brand te hebben gesticht in zijn kamer boven het café. Ook heeft de man bekend brand te hebben gesticht in een kapitale villa in het Gelderse Wageningen en in een kamer van een woning aan de Herman Colleniusstraat in Groningen. De totale schade bedraagt ruim
1.6 miljoen gulden.


De verdachte stichtte de brandden in alle vier de gevallen in zijn eigen woonruimte. Onder invloed van alcohol stak hij met een kaars of een aansteker huisraad of bekleding aan waarna hij de ruimte verliet. In 1998 stak hij gordijnen in brand van zijn kamer aan de Herman Colleniusstraat in Groningen. Voorbijgangers merkten de brand op en sloegen alarm. Daardoor kon de brand niet tot ontwikkeling komen. De schade bleef beperkt tot ongeveer 6000 gulden.

In maart 2000 stichtte de verdachte brand in zijn kamer die deel uit maakte van een kapitale villa aan de Boeslaan in Wageningen. Ook daar stak hij huisraad in brand. De gehele villa raakte in brand en er ontstond een schade van ruim één miljoen gulden. In oktober van hetzelfde jaar stak de verdachte de inboedel van zijn kamer boven café De Kachel aan het Schuitendiep in Groningen in brand. Door bedrading van een TV aan te steken brandde de kamer toen grotendeels uit. Aan het gebouw ontstond een schade van ruim een half miljoen gulden. In november van dit jaar stak de verdachte dezelfde kamer nogmaals in brand. Ook nu weer ontstond aanzienlijke schade aan de bovenetage van het pand nadat de verdachte onder andere vloerbedekking en vermoedelijk kleding in brand had gestoken. Het exacte schadebedrag is nog niet bekend maar ligt in de buurt van de tachtigduizend gulden.

Een juist motief voor de brandstichtingen heeft de verdachte tijdens de verhoren niet aangegeven. Daarover blijft onduidelijkheid bestaan. Wel is vast komen te staan dat de man in alle vier van de gevallen onder invloed van alcohol verkeerde. De schade van de brand in zijn kamer in Wageningen claimde de verdachte bij zijn verzekering en kreeg daarvoor enkele tienduizenden guldens uitbetaald.

De verdachte is voorgeleid aan de rechter commissaris en in bewaring gesteld. De rechtbank in Groningen heeft inmiddels zijn gevangenhouding bevolen. Hij zit nog vast. Het politieonderzoek wordt naar verwacht deze week afgerond.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 ( 30 ct/min ).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie