Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Waterleidingbedrijf wil bemiddeling ICSID in geschil Bolivia

Datum nieuwsfeit: 13-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

INTERNATIONAL WATER HOLDINGS

Waterleidingbedrijf zoekt bemiddeling ICSID in geschil

Waterleidingbedrijf zoekt bemiddeling ICSID in geschil met Boliviaanse overheid

Amsterdam - Internationale en lokale eigenaars van Aguas del Tunari hebben verzocht om bemiddeling in het geschil met de Boliviaanse overheid. Het geschil is het gevolg van het eenzijdig opzeggen door de overheid van de dertig jaar durende vergunning verleend aan Aguas del Tunari's, getekend in 1999, voor de levering van water aan de stad Cochabamba.

Aguas del Tunari bezit Boliviaanse aandeelhouders (ieder voor 5%), Abengoa uit Spanje (25%) en het Nederlandse International Water Holdings B.V. (55%). Het laatstgenoemde bedrijf is het evenredige eigendom van Edison SpA uit Italië, en Bechtel Enterprises uit de Verenigde Staten.

Na enige maanden van onderhandeling is de overheid van Bolivia niet in staat gebleken om Aguas del Tunari een geschikte vergoeding aan te bieden voor de geleden verliezen.

Aguas del Tunari richtte zich (in November 2001) voor bemiddeling tot het International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID). Het ICSID is een van de meest gerespecteerde, onafhankelijke internationale rechtbanken voor bemiddeling. In overeenstemming met de richtlijnen van de ICSID begrootte Aguas del Tunari de omvang van de geleden schade op meer dan USD 25 miljoen.

'Wij zoeken een regeling die ons compensatie biedt voor het feit dat de overheid ons de vergunning van dertig jaar ontnomen heeft,' zei Keith Donald van de General Counsel for International Water. 'Het oplossen van deze kwestie door een onafhankelijke instelling zoals het ICSID betekent uiteindelijk dat het recht zegeviert, en het is een aansporing tot een goed beheer van private investeringen in publieke dienstverlening. Het is fair ten aanzien van de investeerders en zorgt dat overheden in staat blijven om buitenlandse investeerders aan te trekken, hetgeen zal bijdragen tot de kwaliteit van het leven van de burgers.'

Voor meer informatie, bel Tim Lowe + 31 (0) 20 654 1817, E-mail: (timclowe@inwat.com)

13 dec 01 11:54

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie