Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Leeuwarden klaar voor de euro

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leeuwarden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden klaar voor de euro

'Wat ons betreft, is het straks business as usual'

de Euro gaat rollen! Een ingrijpende verandering, zo zien velen de invoering van de euro. Voor de burgers uit Leeuwarden verandert er echter in principe niets. Alles is in het werk gesteld om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het enige dat anders is vanaf 1 januari zijn de euromunten en -biljetten. Het is straks gewoon business as usual.'

Al in 1996 begon een speciaal projectteam met een inventarisatie om te bepalen wat er allemaal aangepast moest worden door de komst van de euro. Toen bleek dat de millenniumproblematiek meer aandacht vroeg, heeft het europroject anderhalf jaar wat minder aandacht gekregen. Omdat er in de tussenliggende periode het nodige was veranderd, hebben we een nieuwe inventarisatie gemaakt. De inventarisaties tezamen leverden een bonte verzameling op van alles wat aangepast moest worden, variërend van computersystemen en frankeerapparaten tot frisdrankautomaten en muntdouches voor watersporters.

De gemeente werkt hard om de invoering van de euro zo ongemerkt mogelijk voorbij te laten gaan. Achter de schermen verzetten de medewerkers een heleboel werk. De gemeente heeft een draaiboek gemaakt, waarin allerlei continuïteitsmaatregelen zijn opgenomen. Mocht er toch iets misgaan, dan staat hierin precies wat er moet gebeuren.

'Wat ons betreft hoeft niemand bang te zijn voor lange rijen. Maar hoe goed we ons ook voorbereiden, we zijn tevens afhankelijk van de burger. Daarom willen we iedereen oproepen om vooral de eerste maand te pinnen of te chippen en als er contant wordt betaald, dat bij voorkeur gepast en in euro te doen.'

De Euro gaat rollen!

Burgerzaken: ook kleine bedragen gratis pinnen of chippen

De kassas en computers zijn getest en de medewerkers hebben uitgebreid geoefend met de nieuwe munten en biljetten. De prijslijst is na de jaarlijkse inflatiecorrectie volgens de officiële koers omgezet in euros. Kortom Burgerzaken is klaar voor de komst van de nieuwe munt. Met langere wachttijden hoeven burgers dan ook geen rekening te houden. Zeker niet wanneer zij voldoen aan het verzoek van Burgerzaken de eerste weken van januari zoveel mogelijk met pin of chip te betalen. Dat kan gratis. Ook als het om kleine bedragen gaat. Zo wil de afdeling voorkomen dat er een tekort ontstaat aan het nieuwe kleingeld. Om dezelfde reden kunnen de medewerkers tot 28 januari geen biljetten van duizend gulden en van vijfhonderd en tweehonderd euro accepteren. Na die datum kunt u met een briefje van tweehonderd euro wel bij de loketten terecht. Houdt u er overigens rekening mee dat girobetaalkaarten en eurocheques al vanaf 1 januari 2002 geen wettig betaalmiddel meer zijn!

Een overzicht van de belangrijkste tarieven & bedragen vindt u hier.

De Euro gaat rollen!

Huursubsidie en de euro

Vanaf 1 januari zijn de aanvraagformulieren en vervolgaanvraagformulieren waarmee huursubsidie kan worden aangevraagd niet meer blauw, maar roze. Alleen dit nieuwe euro-formulier is vanaf die datum geldig. Op dit nieuwe formulier moeten alle gevraagde bedragen in euro worden opgegeven, dus ook de gegevens over bijvoorbeeld het vermogen in 2000. Heeft u deze bedragen alleen in gulden, dan kunt u ze zelf omrekenen (guldenbedrag delen door 2,20371). Ontvangt u nu al huursubsidie, dan krijgt u dit in het nieuwe jaar in de nieuwe munteenheid. Uw huursubsidie is dus europroof zonder dat u daar zelf iets voor hoeft te doen.

Vangnetregeling
Een euromunt Als uw (gezins)inkomen in 2001 sterk is gedaald, kunt u recht hebben op een bijzondere bijdrage in de huurlasten. Om voor deze vangnetregeling in aanmerking te komen, moet u er in inkomen minimaal 20% op zijn achteruit gegaan. Of u de bijdrage krijgt, hangt verder af van de hoogte van uw huur, de samenstelling van uw huishouden, uw inkomen, vermogen en of u bij de gemeente staat ingeschreven. Denkt u recht te hebben op de bijzondere bijdrage, dan kunt u bij de gemeente een aanvraagformulier ophalen. Na 1 januari ontvangt u hiervoor een euro-formulier. Dat betekent dat u vanaf die datum alle gevraagde bedragen in euro dient in te vullen. Dat geldt ook voor de gegevens over 2000 en 2001. Wanneer op uw papieren alleen guldens staan vermeld, moet u de bedragen dus zelf omrekenen.

Heeft u nog vragen over huursubsidie of de vangnetregeling, dan kunt u altijd terecht bij de baliemedewerkers van de afdeling Beleid en Advies Bouwen en Wonen. Zij helpen u graag. Bellen mag ook. Voor vragen over huursubsidie is het doorkiesnummer bij de gemeente (058) 233 81 11, voor de vangnetregeling kunt u bellen met (058) 233 85 83.

De Euro gaat rollen!

Sociale Zaken en de euro

Bij sociale zaken verandert er in feite niets. Alle uitkeringen worden op de 25ste van de maand uitbetaald. Het enige nieuwe is dat dat in 2002 in euro gebeurt. Het bedrag lijkt minder, maar maakt in feite natuurlijk geen verschil. Op de specificatie in januari wordt het totale uitkeringsbedrag overigens nog in zowel de euro als de gulden vermeld.

Hoe de uitkeringsbedragen er in euro's uitzien kunt u hier lezen.

De Euro gaat rollen!

Belangrijke feiten en cijfers


1 januari 2002
De euro is wettig betaalmiddel, de girobetaalkaart en eurocheque niet meer. Pinnen en chippen is vanaf deze dag altijd in euro. U kunt nog wel contant betalen in guldens, maar wisselgeld krijgt u in euro. In de bus kunnen reizigers alleen met euros betalen. Ook wordt de guldenacceptgiro vervangen door de euroacceptgiro. Deze acceptgiro is geel van kleur. Biljet van honderd euro

28 januari 2002
Vanaf deze dag kunt u alleen nog betalen met euros. U kunt dan niets meer kopen of betalen met guldens.

31 maart 2002
Dit is de laatste dag waarop u uw guldenmunten en -biljetten gratis bij de bank op uw rekening kunt storten of omwisselen. Ook kunt u nog biljetten uit andere eurolanden inleveren. Na deze datum kan dit alleen nog bij de Nationale Bank van het betreffende land. Na vandaag kunt u geen guldenacceptgiro meer insturen.

31 december 2002
U kunt nu nog - tegen betaling - guldenmunten en -biljetten bij de bank op uw rekening storten of omwisselen. Vanaf 1 januari 2003 kan omwisselen alleen nog bij de Nederlandsche Bank. Munten kunt u omwisselen tot 1 januari 2007, biljetten tot 1 januari 2032.

De Euro gaat rollen!

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie