Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Borst over video Bin Laden en veiligheidsmacht Afghanistan

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken


1red10329
14-12-2001, NOS, Gesprek met MP, Nederland 3, 22.55 uur

VICE-MINISTER-PRESIDENT BORST, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD, OVER DE VIDEO VAN BIN LADEN EN DE
VEILIGHEIDSMACHT VOOR AFGHANISTAN

BRANDSMA:
Hebt u tijd gehad om die Eurokit op te halen?

BORST:
Nee, die heb ik niet opgehaald. Dat ga ik volgende week denk ik een keertje doen. Ik heb gehoord dat er hele lange rijen stonden, daar had ik ook al niet zo'n zin in.

BRANDSMA:
U hebt er niet eentje gehad van collega Zalm?

BORST:
Nee, zo gaat dat niet. Wij worden als normale mensen behandeld: zelf in de rij staan.

VIDEO BIN LADEN

BRANDSMA:
Ik wil het met u even hebben over die video van Bin Laden die gisteravond opeens te zien was. Bin Laden beweert op die video dat na de aanslagen in Nederland de belangstelling voor de Islam enorm gestegen is. Wat vond u daarvan?

BORST:
De belangstelling voor de Islam is inderdaad wel gestegen, in die zin dat ik bijvoorbeeld mijzelf nog eens wat literatuur heb aangeschaft om iets meer te weten van de Islam dan ik wist. De Koran die had ik al in de kast staan. Maar hij wekt de indruk dat wij zo'n beetje tot de Islam bekeerd geraken na 11 september. Dat is natuurlijk een hele vuige propagandistische bewering. Daar klopt natuurlijk niks van.

BRANDSMA:
Hoe zou hij daarbij komen?

BORST:
Hij heeft denk ik hier en daar wat opgepikt. Ik denk dat het een man is die hier en daar wat hoort en dan alles in propaganda omzet. Hij heeft misschien iets gehoord van Ede, van die jongeren die dan zouden hebben gejuicht. U kent dat verhaal: dat bleek ook allemaal anders te zitten. Dat is nogal in het nieuws geweest, ook internationaal. Hij heeft misschien van iemand gehoord dat de boeken over de Islam en de Korans in Nederland de winkel uit vlogen.

BRANDSMA:
Maar dat was niet alleen in Nederland?

BORST:
Dat was niet alleen in Nederland. Verder is Nederland natuurlijk ook een bekend land in de moslimwereld, omdat wij ­ en daar ben ik trots op ­ een land zijn waarin moslimszichzelf kunnen zijn, hun geloof kunnen belijden, moskeeën kunnen bouwen. We zijn dus, denk ik, wel bekend in die kringen.

BRANDSMA:
Maar het is niet leuk dat Bin Laden juist Nederland noemt?

BORST:
Die Bin Laden daar willen we het liefst helemaal niets mee te maken hebben. Dat hij van alles vindt van Nederland dat totaal ongefundeerd is, dat is natuurlijk inderdaad vervelend.

BRANDSMA:
Er is nu een discussie gaande over de bewijskracht van die video. Met name in het Midden-Oosten wordt getwijfeld aan de bewijskracht die deze video zou opleveren. Wat vond u?

BORST:
Ik denk dat dit wel een echte video is, maar ik heb helemaal geen mogelijkheden om dat zelf te bewijzen. Daar wordt onderzoek naar gedaan. Ik vind dat op zichzelf een bevestiging van hoe goed we gewerkt hebben de afgelopen maanden door te kiezen vóór die strijd tegen het terrorisme en op zoek te gaan naar Bin Laden, want als deze video geen fake is, geen vervalsing, dan is het een heel helder bewijs dat hij er achter zit.

BRANDSMA:
Dat vindt u wel: datgene wat hij zegt bewijst echt dat hij er achter zit?

BORST:
Ja, daar ben ik echt van overtuigd. Nogmaals: als het geen vervalsing is.

VEILIGHEIDSMACHT AFGHANISTAN

BRANDSMA:
Die Taliban is bijna verslagen. 22 december treedt een interim-regering aan in Kabul. Dan zou er ook een internationale veiligheidsmacht moeten zijn. Met name in Kabul om die interim-regering te beschermen. Volgende week moet u een besluit nemen over of Nederland mee gaat doen aan die veiligheidsmacht. Wat vindt u? Moet Nederland meedoen?

BORST:
Ik vind dat wij mee moeten doen, bij voorkeur in een Europees verband. Ik vind het eigenlijk heel goed als ook de EU zich daar als zodanig zou manifesteren in die veiligheidsmacht. Het is een mooie gelegenheid om te laten zien dat we ook op dat gebied ­ buitenlands beleid, veiligheidsbeleid ­ ook een eenheid aan het worden zijn. Dat gaat natuurlijk nog langzaam, maar goed. Ik vind ook dat Nederlandse troepen daar aan deel moeten kunnen nemen, als er een helder mandaat is. Eigenlijk hebben wij als kabinet de Kamer deze week al geïnformeerd dat dit in principe ons voornemen is. Als we dat besluit begin volgende week definitief nemen, dan zullen we de Kamer natuurlijk ook meteen informeren. Dan kan er voor de kerstdagen ook nog een debat zijn in de Kamer.BRANDSMA:
U zegt het vrij stellig: Nederland zou mee moeten doen. Wat zou Nederland kúnnen doen?

BORST:
Er is op dit ogenblik concreet aan ons gevraagd door Duitsland of wij samen met hen een eenheid van de Landmacht willen vormen, waarbij Nederland ongeveer een compagnie zou bijdragen, 250 à 300 man. Dat zou prima kunnen, omdat wij natuurlijk al een Duits-Nederlandse samenwerking hebben in militaire zin. Samen oefenen enzovoorts, dus wij zijn goed op elkaar ingespeeld en dat is belangrijk als je in zo'n ver vreemd land aan de gang gaat.

BRANDSMA:
Nu wordt Nederland wel verweten in de strijd tegen het terrorisme veel aan te bieden, graag mee te willen doen, maar eigenlijk weinig risico's te willen lopen. Geldt dat wat u betreft ook voor deelname aan deze veiligheidsmacht?

BORST:
Ik vind dat verwijt niet helemaal terecht, omdat het natuurlijk de Amerikanen waren die zelf wilden vechten, die dat ook zelf gedaan hebben en die aan andere landen allerlei ondersteunende taken vroegen. Dat hebben wij gedaan. Als wij die troepen ook naar die vredesmacht uitzenden, dan is dat militaire risico zeker aanvaardbaar, maar we moeten ons wel realiseren dat het niet helemaal zonder risico is. Je komt daar natuurlijk in een land waar toch nog allerlei onrust is en waar nog gewapende mensen rondlopen, dus je kunt niet garanderen dat niet enkele Nederlandse militairen een risico zullen lopen.

BRANDSMA:
Volgende week moet u dat besluit nemen, eerst het kabinet, dan de Tweede Kamer. Hoe moeilijk is het om zo'n besluit te nemen, voor een politicus?

BORST:
Alle besluiten over uitzendingen van militairen zijn besluiten waar we veel tijd aan besteden, waar we ook mee worstelen, want het is wel erg makkelijk om vanachter onze mooie vergadertafel te zeggen: onze jongens en meisjes gaan daar naar toe. Maar zij lopen het risico, dus je moet steeds afwegen: het belang van de zaak tegen het risico waaraan je je eigen militairen, Nederlanders, blootstelt. Maar ik vind dat als je A gezegd hebt, je ook B moet zeggen. Dit is nu een heel belangrijk moment voor Afghanistan. Die strijd tegen de Taliban heeft nu opgeleverd dat er een situatie is waarin er weer een nieuwe vreedzame regering zou kunnen komen. Dat is een moeilijk proces en we moeten ze helpen om inderdaad in Kabul het zo veilig te laten zijn dat die nieuwe regering zich aan zijn taak kan wijden.

BRANDSMA:
Als je meedoet aan de strijd tegen het terrorisme, dan moet je ook meedoen aan de veiligheidsmacht?

BORST:
Ja, dat heeft consequenties.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, LV)reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...