Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zaanstad wil woningen bouwen aan het Noord-Zeekanaal

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zaanstad
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zaanstad

Zaanstad wil woningen bouwen aan het Noord-Zeekanaal

vrijdag 14 december 2001

De gemeente Zaanstad wil woningen bouwen aan het Noord-Zeekanaal. Dit blijkt uit de ontwikkelingsvisie Hemburgterrein: ontwapenend.. Op het Hembrugterrein kan een uniek woon-werkgebied worden gerealiseerd, gecombineerd met verblijfsrecreatie. Gedacht wordt aan de ontwikkeling van minimaal 1500 woningen en 75.000m2 bedrijfsruimte, en maximaal 2350 woningen en 140.000m2 bedrijfsruimte. Het belangrijkste deel van het bestaande groen wordt behouden, waaronder het oude kleibos. Van de 120 bestaande bedrijfsgebouwen op het terrein krijgen ca. 60 gebouwen een nieuwe bestemming. Het behoud van de belangrijkste bestaande cultuurhistorische en natuurwaarden kan daarom goed samen gaan met een verstedelijking van het terrein. Realisering van deze plannen is afhankelijk van de mogelijkheden van verwerving van het terrein en het vertrek van Eurometaal.

Het Hembrugterrein is een groot gebied, dat vrijkomt in de directe omgeving van het stedelijke gebied van de stad. Dit biedt unieke kansen. De potenties van het Hembrugterrein worden hoog ingeschat en sluiten zo nauw aan op de doelstellingen van de 5e nota Ruimtelijke Ordening, dat de beoogde ontwikkeling wenselijk en vanzelfsprekend is. Belangrijke elementen in de visie zijn zoveel mogelijk handhaven van de bestaande (monumentale) gebouwen, en het behouden van het oude (voor Noord-Holland unieke) kleibos. Voor de inrichting wordt gedacht aan het ontwikkelen van een representatieve entree, waar men binnenkomt op een entreeplein dat wordt omringd door bestaande bebouwing. Dit entreeplein vervult een centrumfunctie in het gebied, en hier zouden zich verschillende voorzieningen kunnen concentreren, variërend van buurtsuper tot publiekstrekker, gehuisvest in één van de oude gebouwen.

Voortgang afhankelijk van verwerving terrein en Eurometaal

Het Hembrugterrein is geen eigendom van de gemeente Zaanstad. Of Zaanstad daadwerkelijk met het Hembrugterrein aan de slag gaat, is afhankelijk van het verwerven van de grond en het vertrek van het bedrijf Eurometaal. Daarom is door het college besloten de planvorming voor het Hembrugterrein te bevriezen, totdat hierover duidelijk is verkregen.

Zaanstad, 14 december 2001
persbericht nr. 2001-181

Voor meer informatie of een exemplaar van de ontwikkelingsvisie kunt u contact opnemen met Jeannine Groenheiden, afdeling concerncommunicatie, (075) 6552341.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie