Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie RuG: Eiwit scheiden kan efficiënter

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

04 dec 2001

Promotie

Eiwit scheiden kan efficiënter

Proceschromatografie is een effectieve scheidingsmethode, die als belangrijkste nadeel heeft dat ze niet goedkoop is. Daarom wordt deze methode alleen gebruikt voor dure stoffen zoals eiwitten en geneesmiddelen. Om de kosten te beperken zijn slimme varianten bedacht, zoals reversed flow chromatography en simulated moving bed chromatography die veel efficiënter zijn dan het originele proces. De hogere efficiëntie gaat echter wel ten koste van de eenvoud. De processen zijn moeilijker te besturen en het steekt allemaal veel nauwer. Daarom is er behoefte aan fundamentele kennis over de interactie van alle stoffen die bij chromatografie een rol spelen. Deze fundamentele kennis is het hoofdonderwerp van het proefschrift van Jaap Bosma. Met behulp van experimenten en in de literatuur gepresenteerde resultaten verheldert Bosma een aantal belangrijke aspecten van de eiwitchromatografie. Bestaande chromatografieprocessen kunnen hierdoor efficiënter worden uitgevoerd. Het toepassingsgebied van de processen wordt erdoor uitgebreid. Gezien de snelle ontwikkelingen in de life sciences valt te verwachten dat de toepassing van proceschromatografie in de komende jaren sterk zal groeien. /JS

Jaap Bosma (Dokkum, 1970) studeerde scheikundige technologie in Twente. Het onderzoek werd uitgevoerd op het Stratingh Instituut van de RUG, afdeling technische scheikunde. Het werd gefinancierd door het ministerie van economische zaken (SENTER). Bosma is na afloop van het onderzoek als UD gaan werken bij de afdeling industriële farmacie van de RUG waar hij zich bezighoudt met poedertechnologie.

Datum en tijd

vrijdag 14 december 2001, 16.00 uur

Promovendus

J.C. Bosma, tel. (050)363 23 98, fax (050)363 25 00, e-mail: (J.C.Bosma@Farm.rug.nl) (werk)

Proefschrift

More efficient process chromatography

Promotor

prof. ir. J.A. Wesselingh

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie