Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fototentoonstelling World Press in Gent

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

W o r l d P r e s s P h o t o - e d i t i e 2 0 0 0 - 2 0 0 1 C a e r m e r s k l o o s t e r - V r e d e s h u i s 1 4 d e c e m b e r 2 0 0 1 - 6 j a n u a r i 2 0 0 2 (07/12/2001)

De actualiteit in beeld

Wie herinnert zich niet de executie van een Vietcongsoldaat door de politiechef van Saigon. Of de gehelmde Salvador Allende bij het verlaten van zijn paleis, luttele seconden voor hij werd gedood. Of de eenzame student die op het Plein van de Hemelse Vrede de tanks probeert te stoppen. Deze beelden zitten zo op ons netvlies verweven, dat ze bijna onthutsend familiair worden.

Foto's, nog meer dan ander beeldmateriaal, hebben de eigenschap een boodschap uit te dragen die niet persé tekst en uitleg nodig heeft. Foto's ontsnappen als het ware aan de snelheid van woord en beeld. Ze geven de kijker de kans zo lang en zo veel te kijken als hij wil. Foto's kunnen zich in het geheugen griffen. Bij wereldwijde verspreiding kunnen foto's worden opgenomen in een collectief geheugen en aldus een symboolwaarde krijgen.

Naast de symboolwaarde kan een opname van een fractie van een seconde een heel verhaal vertellen, wars van elke mogelijke beïnvloeding of interpretatie. Dit ontwapenend effect maakt bepaalde opnames zo speciaal.

World Press Photo linkt al 44 jaar de actualiteit aan professionele en artistieke fotografie. Door dit initiatief krijgt de fotograaf en meer bepaald de fotojournalist in het algemeen de aandacht die hij/zij verdient, ook buiten het wedstrijdgebeuren. Boutade-gewijs zou men kunnen stellen: zelfs niet deelnemen is belangrijker dan winnen.

De prestigieuze internationale fototentoonstelling World Press Photo editie 2000 is ook dit jaar te gast in Gent. Het Caermersklooster en het Vredeshuis bundelen daarvoor hun sites en krachten.

Eén luik loopt in het Caemersklooster en omvat negen categorieën (actualiteit, sport, wetenschap, mensen). In totaal werden 207 fotos geselecteerd uit 42.321 inzendingen, afkomstig uit 121 landen. De World Press Photo van het Jaar 2000 (Lara Jo Regan uit de VS) is hier onder andere te bewonderen.

Deze hoogst actuele getuigenis van de wereld anno 2000 wordt in contrast gebracht met affiches van Wilchar. Zijn satirische tekeningen uit de jaren dertig en veertig van vorige eeuw schetsen op hun beurt en in hun sfeer wat beeldmateriaal kan bijdragen tot een rechtvaardiger beeldvorming.

Een ander luik loopt in het Vredeshuis en behandelt de selectie van de World Press Photo Childrens Award. Deze internationale jury van elf- en twaalfjarigen nomineerde Stephan Vanfleteren (De Morgen) als beste fotograaf.

Een jong Afghaans landmijnslachtoffer huppelt met één been en twee krukken over een smalle rivier in een rotsachtige omgeving. De beweging oogt dartel, maar verbergt de wanhoop van een verminkt volk.

Naast het luik van World Press Photo, zal Stephan Vanfleteren een selectie fotos van zijn trip naar Afganistan brengen.

Bovendien wordt de mogelijkheid geboden om de beelden rustig te laten bezinken bij een drankje.

Informatie

Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9, 9000 Gent, tel. (09)233 42 95, fax (09)225 73 79, e-mail (vredeshuis@gent.be)

Bevoegd

mevrouw Marina Hoornaert, schepen van Personeelsbeleid en Informatica.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie