Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opening tentoonstelling Sint Maarten te Paard in Utrecht

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Utrecht
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Utrecht

Opening tentoonstelling Sint Maarten te Paard

Wethouder van Monumenten Jan van Zanen opent vrijdag 14 december 2001 om 15.30 uur in het Volksbuurtmuseum wijk C de tentoonstelling Sint Maarten te Paard.

In het museum is een kleine tentoonstelling ingericht met vondsten, die Utrechtse archeologen hebben opgegraven. Dit archeologische onderzoek is gedaan, voordat de werkzaamheden om de singelstructuur te herstellen van start gingen. De eerste fase van het archeologisch onderzoek is drie weken geleden afgerond.

In de loop van de tijd werden er in de grond langs de Weerdsingel/Nieuwekade veel vondsten gedaan. Vondsten die iets vertellen over het verleden van de stad uit allerlei perioden. De vondsten variëren in soorten en maten. Eén bijzondere vondst is die van een klein en zeer bijzonder insigne (een soort speldje), met daarop de afbeelding van Sint Maarten (de patroon van Utrecht) te paard. Daarnaast hebben de archeologen ook resten gevonden van één van de zestiende-eeuwse verdedigingswerken die op last van Keizer Karel V werden gebouwd, Het Paard genaamd.

Aan de hand van de vondsten, tekeningen en oude foto`s geeft de tentoonstelling een beeld van het verleden van Utrecht. De nu voor een deel zichtbare stadsmuur, de toren Het Paard en de Stadsbuitengracht spelen hierbij een belangrijke rol. De vele voorwerpen die de toenmalige bewoners van Utrecht achteloos in het water gooiden geven een completer beeld van de vroegere leefomstandigheden.

Utrecht werkt aan het herstel van een deel van de singelstructuur van de stad. Doelmerk is om de leefbaarheid in de omringende wijken te verbeteren. Binnenkort stroomt het water weer door een deel van Stadsbuitengracht (de Weerdsingel). De singel is in de twaalfde eeuw door de stedelingen van Utrecht gegraven om de stad beter te kunnen verdedigen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de singel gedempt om er een ringweg te kunnen aanleggen.

Openingstijden:

U kunt de tentoonstelling Sint Maarten te paard bezoeken in het Volksbuurtmuseum wijk C aan de Waterstraat 27 in Utrecht, van maandag tot vrijdag van 11.30-16.30 uur. Tussen kerst en oud en nieuw is het museum geopend; op zon- en feestdagen is het gesloten. Zaterdag 5 januari is het museum geopend van 10.00-16.00 uur.

Utrecht, 12 december 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie