Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Consumentenbond blij met transparantie over beleggingskosten

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Consumentenbond
Zoek soortgelijke berichten
Consumentenbond

Bond blij met transparantie over beleggingskosten 14 december 2001

De Consumentenbond is positief over het besluit van De Nederlandsche Bank (DNB) om alle beleggingsinstellingen een circulaire te sturen met beleidsregels en aanbevelingen voor betere informatieverschaffing over de kosten die beleggingsinstellingen aan beleggers in rekening brengen. Het besluit van DNB is goede stap richting meer transparantie in de beleggingsmarkt en betere informatie voor de consument. De Bond roept de Pensioen en Verzekeringskamer op het voorbeeld van DNB te volgen en vergelijkbare regels op te stellen voor verzekeringsfondsen met een beleggingscomponent.

DNB eist van de beleggingsinstellingen dat zij in hun prospectus voortaan alle kosten in één paragraaf opnemen. Ook moeten de instellingen een uitgebreidere toelichting geven op de kosten in hun jaarverslag en een berekening weergeven van de zogenaamde expense ratio. Deze ratio drukt het kostenniveau uit als percentage van de gemiddelde intrinsieke waarde van een beleggingsfonds.

De circulaire is opgesteld na raadpleging van externe instanties, waaronder de Consumentenbond. De beleggingsinstellingen moeten de regels uit de circulaire vanaf 1 januari 2002 toepassen op prospectussen en jaarverslagen.

Verzekeringsfondsen met een beleggingscomponent vallen niet onder toezicht van de DNB maar onder toezicht van de Pensioen en Verzekeringskamer. Voor deze fondsen gelden de regels uit de circulaire helaas dus niet. De Consumentenbond is van mening dat de Pensioen en Verzekeringskamer vergelijkbare regels moet stellen voor verzekeringsmaatschappijen die verzekeringsfondsen aanbieden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie