Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stevige inzet Randstad-overheden op goederenvervoer

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Noord-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Noord-Holland

Persbericht, 14 december 2001

Stevige inzet Randstad-overheden op goederenvervoer De stuurgroep GOVERA (GoederenVErvoer RAndstad) zet f1,4 miljoen in voor het waarborgen van de aan- en afvoer van goederen van bedrijventerreinen en stedelijke centra in de Randstad. In deze stuurgroep zijn de provincies en de Rijkswaterstaatdirecties van Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland verenigd, alsmede de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). Ook het bedrijfsleven participeert in GOVERA.

De stuurgroep zet in op efficiënter vervoer van goederen, het voorkomen van onnodige transporten én het beter benutten van transport over water en per spoor. Daarbij is het nodig, dat aan de maatschappelijke aspecten van deze transporten voldoende aandacht wordt besteed. Economische ontwikkeling, duurzaamheid, bereikbaarheid, veiligheid en een goede verdeling van de schaarse ruimte moeten goed in het oog worden gehouden. Samenwerking binnen de Randstad is nodig, omdat transporten zich niet aan provinciegrenzen houden. De achterlandverbindingen van de havens van Amsterdam en Rotterdam, waarvan de goederen voor het grootste deel binnen de Randstad blijven, zijn in het geding. Als de Randstad tot de Top-5 binnen Europa wil blijven behoren als vestigingsplaats voor het bedrijfsleven, dan is versterkte aandacht voor het goederenvervoer cruciaal.

"Nu al loopt de bereikbaarheid voor de bedrijven gevaar en overwegen bedrijven zich daarom niet meer in de Randstad te vestigen", aldus Hen de Boer, gedeputeerde van Noord-Holland en voorzitter van de stuurgroep. "Maar er wordt een verdubbeling van het goederentransport verwacht. Als we niets doen loopt het hopeloos vast. Samenwerken en versterkte inzet op goederenvervoer is noodzakelijk."

Deze Randstadsamenwerking kan ook bogen op support van de belangenorganisaties van de bedrijven, zoals TLN, EVO en het Bureau Voorlichting Binnenvaart, waarmee GOVERA nauw samenwerkt. GOVERA zet in op:

* Verbetering van het vervoer zelf via netwerkstructuren en bundeling van de goederenstromen.

* Meer transport via water en spoor (modal shift).
* Een goede ruimtelijke organisatie en ruimtelijke inpassing van de goederenvervoeractiviteiten binnen de schaarse ruimte in de Randstad.

* Een optimale benutting van de aanwezige infrastructuur en het wegnemen van knelpunten voor het goederenvervoer worden weggenomen.

Speciale aandacht vraagt de aanpak van het goederenvervoer in de steden, waar de problematiek door de hoge concentratie van vervoer en de beperkingen die aan het goederenvervoer worden opgelegd extra nijpend is.
De versterkte inzet voor het goederenvervoer behelst een ruime verdubbeling van het budget naar f1,4 miljoen (¤ 635.000) en vrijwel een verdrievoudiging van de inzet aan menskracht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie