Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoor, voel, proef en ruik de winter in het Ledeboerpark

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Enschede

Hoor, voel, proef en ruik de winter in het Ledeboerpark

Vanaf zondag 2 december tot en met zondag 6 januari staan `wintergebruiken' centraal in het bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner van de gemeentelijke afdeling Natuureducatie. Elke zondag in deze periode zal vanuit het Abraham Ledeboerpark de midwinterhoorn in Enschede te horen zijn.
Zondag 16 december is een speciale themadag rond `wintergebruiken'.

Wintertijd, tijd in de winter
De wintertijd was vroeger een moeilijke tijd.
Het was een periode van schaarste, kou en werkeloosheid. De hoeveelheid werk op het land was 's winters natuurlijk zeer gering. Dus had men tijd om meer in en rond huis te doen. Allerlei werkzaamheden werden verrichten, die heden ten dagen `oude gebruiken' heten.

Oude gebruiken
Bij het bezoekers het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark komen deze oude gebruiken weer even tot leven. Vanaf zondag 2 december tot en met Driekoningen (zondag 6 januari) is een kleine expositie over `oude gebruiken' ingericht.
Zondag 16 december komen de oude gebruiken `weer tot leven' op de wintergebruiken-dag.
Van 11 uur tot 16 uur vinden diverse activiteiten en demonstraties in en rond het Lammerinkswönner plaats.
Een klompenmaker demonstreert zijn oude ambacht en vertelt u de fijne kneepjes van het vak.
Naast de demonstraties midwinterhoornblazen wordt de vervaardiging van de hoorns ook ter plekke gedemonstreerd.
Voor de inwendige mens wordt ook goed gezorgd. Vers gebakken kniepertjes liggen voor u klaar. Deze wafeltjes worden gemaakt op een oude stookkachel ook wel een driegaatskachel genoemd. Van deze wafeltjes zijn de recepten aanwezig, zodat u na het proeven zelf aan de slag kan gaan.
Een warme winterdrank houdt u deze themadag verder op de been.

De oale roop
Tijdens de adventtijd is er elke zondag in december van 14 tot 15 uur het geluid van de midwinterhoorn te horen bij de put van het bezoekerscentrum het Lammerinkswönner.
De Enschedese Midwinterhoorn Blazers laten dan hun natuurtonen over de es bij het Lammerinkswönner klinken.
De midwinterhoorn is in de vijftiger jaren weer teruggebracht. Het is niet duidelijk waar de hoorn vandaan komt, maar rond 1500 werd in het Neder-Rijn gebied al melding gemaakt van een "Medewintershoorn". De midwinterhoorn wordt gebruikt in Twente, maar ook in een deel van de Achterhoek.
Over de oorsprong van het blazen bestaan vele verhalen. Over de grens bij Lingen werd het zelfs onbeschaafd gevonden en verboden. In het midden van de 17e eeuw werd er al geblazen buiten Twente. In de Kerstnacht werden herdersliederen en volksrijmen ten gehore gebracht, alsook het hoornblazen. Later wordt melding gemaakt van het "tegen elkaar opblazen" en het wekken van de kerkgangers. Soms wordt verondersteld dat de midwinterhoorn een signaal- en alarmfunctie had. Ook denkt men wel dat de hoorn boze geesten kon verjagen.
Meestal blaast men een vijftal tonen in een bepaalde volgorde, hetgeen "de oale roop" genoemd wordt.
U kunt het zelf alle zondagen in december komen beoordelen welke functie de midwinterhoorn wel of niet heeft.

Openingstijden
De mini-tentoonstelling "wintergebruiken" is vanaf zondag 2 december tot en met zondag 6 januari in het bezoekerscentrum het Lammerinkswönner te bezichtigen op werkdagen van 8 tot 16 uur en op zondag van 11 tot 16 uur.
De `wintergebruikendag' is 16 december van 11 tot 16 uur. De entree is gratis.
In de kerstvakantie is het bezoekerscentrum van maandag 24 december tot en met vrijdag 28 december en 1 januari gesloten.

Bezoekerscentrum het Lammerinkswönner is bereikbaar via de ingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede. Na 300 meter aan de rechterkant is het bezoekerscentrum.
Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Natuureducatie van de Bouw- en Milieudienst, telefoon 053 4351825.


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie