Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gehandicapten en chronisch zieken recht op aanpassingen

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Gehandicapten en chronisch zieken krijgen recht op doeltreffende aanpassingen die nodig zijn om volwaardig in de maatschappij te functioneren. Voorlopig wordt dit van toepassing op de terreinen arbeid en beroepsopleiding. In de toekomst zal dit recht worden uitgebreid naar andere terreinen. Overheden, bedrijven en instellingen moeten op deze terreinen doeltreffende aanpassingen plegen als gehandicapten en chronisch zieken daar om vragen. Deze aanpassingen mogen geen onevenredige belasting vormen voor degene die ze moet verrichten. Dat staat in het wetsvoorstel gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte dat staatssecretaris Vliegenthart Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namens het kabinet aan de Tweede Kamer zal aanbieden.

Van doeltreffende aanpassing is sprake als deze geschikt en noodzakelijk is voor deelname door de gehandicapte of chronisch zieke aan het maatschappelijk leven als ieder ander. De rechtspraktijk moet dit begrip nader invullen. Gehandicapten en chronisch zieken kunnen met klachten over het uitblijven van doeltreffende aanpassingen terecht bij de Commissie Gelijke Behandeling. Ook is het mogelijk de burgerlijke rechter in te schakelen.

Met dit wetsvoorstel zet het kabinet een belangrijke stap om de gelijke behandeling van gehandicapten en chronisch zieken te stimuleren en discriminatie juridisch tegen te gaan. Het kabinet is van plan om ook nog andere onderwerpen in dit wetsvoorstel te gaan regelen, zoals vervoer, wonen en de toegang tot goederen en diensten. In een brief die tegelijkertijd met het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden, wordt aangekondigd dat de komende tijd de mogelijkheden hiertoe onderzocht zullen worden.

Dit persbericht is vrijdag 14 december 2001 na afloop van de ministerraad uitgegeven door de Rijksvoorlichtingsdienst.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie