Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hechte samenwerking tussen tbs en ggz wenselijk

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten

De ministerraad heeft op voorstel minister Korthals van Justitie en minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met het kabinetsstandpunt over het rapport 'Veilig en wel' van de Commissie beleidsvisie TBS. Daarin is vastgestel dat de samenwerking tussen de TBS-klinieken en de geestelijke gezondheidszorg (GGz) moet minder vrijblijvend worden. Het gaat daarbij niet alleen om een bij de vraag passende en doelmatige inzet van de schaarse forensische psychiatrische capaciteit en de verwachte positieve effecten op de door- en uitstroom, maar ook om de algehele kwaliteitsverbetering door de uitwisseling van kennis, ervaring en personeel tussen de GGz en TBS. Dit tweerichtingsverkeer draagt bij aan het doorbreken van het isolement en het ontstoppen van het TBS-systeem.

De commissie, onder voorzitterschap van mr. A. Kosto, is vorig jaar verzocht een visie te ontwikkelen over de positie van de TBS-inrichtingen ten opzichte van de GGz-instellingen. De commissie adviseerde de TBS-inrichtingen op termijn te integreren in de GGz, omdat naar verwachting daardoor het isolement van de TBS kan worden doorbroken. TBS-gestelden zullen daardoor vlotter naar de algemene GGz-instellingen kunnen doorstromen, wanneer dat tenminste met het oog op de maatschappijbeveiliging verantwoord is.

Het kabinet vindt dat integratie te ver gaat, maar wil wel dat niet vrijblijvende vormen van samenwerking tussen de TBS-inrichtingen en de GGz tot stand worden gebracht. Het is de bedoeling dat de forensisch psychiatrische voorzieningen op regionaal niveau zo worden ingezet, dat de patiënt behandeling en beveiliging op maat krijgt. Daarnaast komt er een commissie die de voorstellen van de TBS-klinieken toetst om patiënten meer vrijheden te geven. De Commissie kijkt vooral naar de eventuele risico's voor de veiligheid en adviseert de minister daarover. Zo'n commissie zou moeten bestaan uit deskundige leden die geen binding hebben met de kliniek waar TBS-gestelden worden behandeld.

Dit persbericht is vrijdag 14 december 2001 na afloop van de ministerraad uitgegeven door de Rijksvoorlichtingsdienst

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie