Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eigentijdse medezeggenschap in het onderwijs

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Persbericht ministerraad
14 december 2001

EIGENTIJDSE MEDEZEGGENSCHAP IN HET ONDERWIJS

Leraren en ondersteunend personeel in het voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie kunnen straks hun belangen behartigen in een ondernemingsraad. In deze sectoren wordt de Wet op de ondernemingsraad (WOR) ingevoerd. In het primair onderwijs blijft de huidige medezeggenschap gehandhaafd. Daarnaast start op een aantal scholen een pilot met de WOR. Voor ouders en leerlingen komt er een afzonderlijke schoolraad (in het voortgezet onderwijs) of deelnemersraad (in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie). De modernisering van de medezeggenschap versterkt de positie van ouders en leerlingen in het onderwijs. Met dit voorstel van minister Hermans en staatssecretaris Adelmund van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft de ministerraad ingestemd.

Ouders, leerlingen en deelnemers kunnen op grond van godsdienst of levensbeschouwing niet langer worden uitgesloten van het lidmaatschap van het schoolbestuur, de medezeggenschapsraad, of de schoolraad. Daarnaast komt er een initiatiefrecht en instemmingsbevoegdheid bij beslissingen over een wijziging van de grondslag van de school.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat de wetsvoorstellen modernisering medezeggenschap voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs en volwasseneneducatie voor advies naar de Raad van State zullen worden gezonden. De teksten van de wetsvoorstellen en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 14.12.01reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie