Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe toekomst voor de ParkShuttle in Capellen a/d IJssel

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Capelle a/d IJssel
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Capelle a/d IJssel

Een nieuwe toekomst voor de ParkShuttle

De gemeenten Capelle aan den IJssel en Rotterdam, de Stadsregio Rotterdam en Connexxion gaan miljoenen investeren in een doorstart van de ParkShuttle. De huidige proef met de ParkShuttle, de onbemande verbinding tussen metrostation Kralingse Zoom en het bedrijventerrein Rivium, wordt op 7 januari 2002 beëindigd. Vanaf dat moment gaan er op het traject van ongeveer 1200 meter taxibusjes rijden. In de periode tussen januari 2002 en de zomer van 2003 gaan de partijen aan de slag om de baan te verdubbelen en te verlengen, nieuwe haltes aan te leggen en worden er zes grotere ParkShuttles gebouwd. Reizigers kunnen na de zomer van 2003 elke drie minuten van metrostation Kralingse Zoom naar het Rivium en vice versa.

Wat gaat er concreet gebeuren?
De uitbreiding van de ParkShuttle bestaat uit een aantal onderdelen:

- De verbreding van de infrastructuur om zo veel mogelijk tweerichtingsverkeer mogelijk te maken.

- Verlenging van de infrastructuur met ongeveer 500 meter naar het zuiden om een groter deel van Rivium te ontsluiten.
- Aanpassingen van de brug over de Abram van Rijckevorselweg met fiets- en voetgangersvoorzieningen. Ook wordt de brug verlengd om een ongelijkvloerse kruising met de toekomstige ringweg in Fascinatio mogelijk te maken.

- Plaatsen van meer haltes, in Fascinatio/ Brainpark III en achter Rivium 2e straat t.h.v. Rivium 4e straat.

- Nieuwe snellere voertuigen (6 stuks) met meer capaciteit en een grotere betrouwbaarheid.

Hoe worden de kosten gedekt
De totale investeringen in infrastructuur, aanpassingen aan het systeem en nieuwe voertuigen bedragen ca. fl. 13,8 mln. Dit bedrag wordt gefinancierd uit bijdragen van de Stadsregio Rotterdam (ca. fl. 9,1 mln.), Connexxion (ca. fl. 1,8 mln. en ca. fl. 1,6 mln. uit verwachte subsidies) en het OBR (gemeente Rotterdam, ca. fl. 1,25 mln.). De gemeente Capelle aan den IJssel stelt de grond voor de uitbreiding en de brug over Abram van Rijckevorselweg beschikbaar en zorgt voor aanvullende fietsvoorzieningen.

Drie jaar geleden
De ParkShuttle werd op 11 februari 1999 door Minister T. Netelenbos van Verkeer en Waterstaat geopend. De automated people mover (ParkShuttle) loopt van het metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam naar het bedrijvenpark Rivium in Capelle aan den IJssel. Speciaal daarvoor is over de Abram van Rijckevorselweg een opvallende tuibrug aangelegd. De ParkShuttle is ontwikkeld door Connexxion en de gemeenten Capelle aan den IJssel en Rotterdam. De exploitatie van de ParkShuttle komt voor rekening van Connexxion.

Het bijzondere van de ParkShuttle is dat er, in tegenstelling tot andere automatische personenvervoersystemen, geen gebruik wordt gemaakt van betonnen of stalen geleiderails. De ParkShuttle kan worden gezien als een horizontale lift. De reiziger roept het voertuig op met een drukknop op de halte. De centrale computer stuurt het voertuig vervolgens automatisch naar het station. De ParkShuttle is gemakkelijk toegankelijk doordat er bij het metrostation Kralingse Zoom een gelijkvloerse instap is aangelegd. Er rijden nu drie wagentjes op het traject van ongeveer 1200 meter. Samen hebben die een capaciteit van 150 reizigers per uur. De wachttijd is daardoor beperkt.

De proef met de ParkShuttle heeft laten zien dat een hoogfrequent vervoerssysteem zeker in een behoefte kan voorzien. Op dit moment maken ongeveer 500 mensen per dag gebruik van de Shuttle. Na uitbreiding kan dit aantal groeien naar 1600 tot 2000 reizigers per dag. Op dit moment maakt ongeveer 11 % van de reizigers op het Rivium gebruik van het openbaar vervoer (incl. buslijn 91). Na ingebruikname van de nieuwe ParkShuttle kan dit percentage stijgen naar 25%.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie