Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijna anderhalf miljoen mensen met een arbeidshandicap

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Bijna anderhalf miljoen mensen met een arbeidshandicap

Eén op de zeven mensen geeft aan door een langdurige aandoening, ziekte of handicap belemmerd te worden in het uitvoeren of verkrijgen van betaald werk. De arbeidsdeelname van deze groep is aanzienlijk lager dan die van de totale bevolking van 15-64 jaar. Zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS die mede op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn samengesteld.

Lagere arbeidsdeelname mensen met arbeidshandicap
In 2000 zijn er ruim 1,4 miljoen mensen die door een langdurige aandoening, ziekte of handicap belemmerd worden bij het uitvoeren of verkrijgen van werk. Dat is 14 procent van de bevolking van 15-64 jaar. Deze groep wordt ook wel aangeduid met arbeidsgehandicapten. De arbeidsdeelname van mensen met een aandoening is aanzienlijk lager dan die van de totale bevolking van 15-64 jaar. Van alle arbeidsgehandicapten behoort iets meer dan de helft tot de werkzame beroepsbevolking, terwijl van de totale bevolking bijna tweederde werkt. Nog eens 11 procent van de arbeidsgehandicapten zou wel werk van 12 uur of meer per week willen hebben. Dit percentage is aanzienlijk hoger dan gemiddeld.

Rug- of gewrichtsklachten meest genoemd
Ruim 60 procent van de arbeidsgehandicapten heeft rug- of gewrichtsklachten. Daarnaast worden relatief vaak psychische klachten genoemd. Bijna een kwart geeft aan hierdoor belemmeringen te ondervinden. De arbeidsdeelname van mensen die door rug- of gewrichtsklachten belemmerd worden op de arbeidsmarkt komt overeen met het gemiddelde. Ongeveer de helft heeft betaald werk. Onder de mensen met psychische klachten is de arbeidsdeelname echter wel aanzienlijk lager dan gemiddeld. Van deze categorie werkt circa eenderde. Wel zou een relatief groot deel van de mensen die door psychische klachten belemmerd worden 12 uur of meer per week willen werken.

Technische toelichting
De hier weergegeven cijfers zijn afkomstig uit de Enquête beroepsbevolking. Voor deze enquête wordt jaarlijks één op de honderd inwoners van Nederland geïnterviewd. Hoewel het gaat om een zeer grote enquête, is de Enquête Beroepsbevolking een steekproef-onderzoek en hebben de uitkomsten een onnauwkeurigheidsmarge. Gegevens over de arbeidssituatie van mensen met een langdurige aandoening, ziekte of handicap worden samengesteld mede op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De gegevens zijn verzameld door in de vragenlijst van de Enquête beroepsbevolking vragen op te nemen over langdurige aandoeningen en daaruit voortvloeiende belemmeringen. Deze vragen zijn vanaf april 2000 opgenomen. De cijfers hebben daarom betrekking op de periode april-december 2000. De gegevens zijn door het CBS samen met TNO geanalyseerd. In de hier gepubliceerde cijfers wordt op basis van de antwoorden van de persoon bepaald of men door ziekte of gebrek verminderde kansen heeft op de arbeidsmarkt. Deze mensen wordt arbeidsgehandicapten genoemd. Verder wordt de categorie ' wil 12 uur of meer per week werken' gevormd door de werkloze beroepsbevolking samen met de categorie mensen die niet tot de beroepsbevolking behoren maar wel 12 uur of meer per week willen werken.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie