Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen over wet omzetbelasting 1968

Datum nieuwsfeit: 14-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financien
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

van de Wet op de omzetbelasting 1968

Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, domein Verbruiksbelastingen

Besluit van 10 december 2001, nr. CPP2001/3086M

De plv. directeur-generaal Belastingdienst heeft namens de staatssecretaris van Financiën het volgende besloten.

Vraag

Een besloten vennootschap (BV) is ondernemer voor de omzetbelasting, haar prestaties zijn volledig belast. Zij schaft een personenauto aan en brengt de ter zake van de aanschaf in rekening gebrachte omzetbelasting in aftrek. Na enige tijd beëindigt de BV haar oorspronkelijke (ondernemers)activiteiten, waarna zij zich nog uitsluitend met vermogensbeheer bezighoudt, in verband waarmee de BV niet meer als ondernemer kan worden aangemerkt. De personenauto blijft eigendom van de BV; deze wordt gebruikt door de directeur voor activiteiten in het kader van het vermogensbeheer.

Vindt er een levering plaats van de auto in de zin van artikel 3, eerste lid, onderdeel g, van de Wet op de omzetbelasting 1968 (de Wet)?

Antwoord

Doel en strekking van artikel 3, eerste lid, onderdeel g, van de Wet, is, net als bij artikel 5, lid 6, van de zesde BTW-richtlijn, te voorkomen dat goederen belastingvrij buiten de ondernemerssfeer terecht komen. In het gestelde geval is sprake van een sfeerovergang van goederen vanuit de ondernemers- naar de niet-ondernemerssfeer van de onderneming. De hiervoor genoemde artikelen van wet en richtlijn maken geen onderscheid tussen natuurlijke personen en rechtspersonen. De ondernemer is ter zake van de onttrekking aan het
ondernemingsvermogen derhalve omzetbelasting verschuldigd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie