Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Friesland

Datum nieuwsfeit: 16-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Friesland
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Friesland: Friesland 16-12-2001
Politieberichten van 15/12 (13.00 uur) t/m 16/12 (13.00 uur)

Harlingen: brandwonden
Zaterdag omstreeks 13.00 uur kwam er een melding dat iemand gewond zou zijn geraakt in een woning aan de Midlumerlaan. Ter plaatse bleek dat de bewoonster, leeftijd niet bekend, in de keuken bezig was met eten koken. Bij het gasfornuis was sprake van een gaslek, waardoor de schort van het slachtoffer vlam vatte. De vrouw kon het vuur zelf voor het grootste gedeelte doven, doch zij liep behoorlijke brandwonden op. De vrouw werd overgebracht naar het academisch ziekenhuis in Groningen. De brandweer die ter plaatse was, heeft de zaak verder geblust en de woning afgesloten.

Heerenveen: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 13.25 uur werd een 26-jarige inwoner van Heerenveen op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. Bij een supermarkt aan de Kerkstraat nam de verdachte verschillende goederen weg. Hij werd hierbij betrapt door het personeel. Toen die de man wilden aanhouden, werd hij agressief en bij het duw- en trekwerk wat hier op volgde, vielen nog een pak vlees en een pak kaaskoekjes uit zijn kleding. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld

Hurdegaryp: inbraak kapsalon
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een kapsalon aan de Rijksstraatweg. Het slot in de voordeur werd geforceerd. Voor zover nu is na te gaan, werd er niets weggenomen. De eigenaresse, een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Dokkum: onder invloed
Zaterdag omstreeks 17.45 uur werd op de Holwerderweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 44-jarige inwoonster van Wanswerd, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 520 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren. Tevens bleek dat de bestuurder niet in het bezit was van een geldig rijbewijs en dat de auto, waarin hij reed, niet verzekerd was. Ook voor deze overtredingen kreeg hij een bekeuring.

Lemmer: inbraak weekendwoningen
Afgelopen zaterdag werd ontdekt dat in een drietal vakantiewoningen op het recreatiepark "De Brekken", aan de Brekkenweg was ingebroken. De inbraken moeten de laatste drie weken hebben plaatsgevonden. Men kwam de woningen binnen door vernieling van een ruit. De woningen werden doorzocht. Uit de woningen werd weggenomen, een verrekijker, een tv met decoder, een fotocamera, kleding, een seinpistool, kleingeld en een fles drank. De bewoners hebben aangifte gedaan.

Leeuwarden: geen rijbewijs
Zaterdag omstreeks 17.00 uur werd op de Invasiestraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Hij kreeg hiervoor een bekeuring. Daar de bestuurder hiervoor in het verleden reeds vaker bekeurd was, werd nu ook de auto, waarin hij reed, in beslag genomen.

Drachten; brand bus
Zaterdag omstreeks 17.30 uur was de bestuurster, een 44-jarige inwoonster van Rottevalle, met een bus (Interliner) van Arriva onderweg naar Alkmaar. Op de Eikesingel liet de snelheid van de bus het afweten en liep terug naar 20 kilometer per uur. Daar de bestuurster het niet vertrouwde is zij teruggegaan naar de remise aan de Stationsweg. Aldaar aangekomen sloegen de vonken onder de bus uit. De brandweer heeft het vuurtje geblust. Het bleek dat de remschijven waren vastgelopen.

Bolsward: poging roofoverval
Zaterdag omstreeks 19.45 uur kwam een onbekende man het tankstation aan de Twibaksdyk binnen. De eigenaar, een 57-jarige inwoner van Bolsward, was op dat moment alleen in het tankstation aanwezig. De overvaller droeg een donker jack en een blauwe overall en een zwarte motorhelm met daaronder een zwarte shawl over zijn neus. De overvaller was bijna twee meter. Hij droeg een groot mes in zijn hand en eiste geld. De eigenaar bleef rustig en zei dat de politie onderweg was en dat hij geen geld had. De overvaller drong niet verder aan en rende daarop het tankstation uit en stapte in een gereedstaande personenauto van het merk Peugeot 405, donker van kleur. De auto reed weg in de richting Marnezijl.

Dokkum: onder invloed
Zaterdag omstreeks 20.30 uur werd op de Hanspoort een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. De bestuurder, een 41-jarige inwoner van Dokkum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 420 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Leeuwarden: dealers aangehouden
Zaterdag omstreeks 20.00 uur zag een patrouille dat er gedeald werd in de Reigersteeg. Bij het zien van de politie ging de dealer er vandoor. Op de Nieuweweg gooide de dealer wat in het water en liep vervolgens weer door. Op de Hoveniersstraat werd de man, een 31-jarige inwoner van Eelde, aangehouden. De verdachte had toen nog 9,5 gram heroïne in zijn bezit. Ook het zakje wat hij in het water had gegooid, werd weer uit het water gevist en hierin bleek 7,3 gram cocaïne te zitten. Tijdens de fouillering kwam nog eens 0,7 gram cocaïne en 1,9 gram heroïne te voorschijn. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Hij werd ingesloten, De heroïne en cocaïne werden in beslag genomen.

Zaterdag omstreeks 20.45 uur werd een 18-jarige inwoner van Leeuwarden in de Reigerstraat aangehouden ter zake dealen. De verdachte had kort daarvoor aan een 38-jarige Leeuwarder een bolletje cocaïne verkocht. Bij zijn aanhouding was de verdachte nog in het bezit van 5 bolletjes cocaïne (1.2 gram). De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. De cocaïne werd in beslag genomen.

Sneek: mishandeling
Zaterdag omstreeks 19.30 uur kwam er een melding binnen dat in een woning aan de Furmerusstraat een vechtpartij zou zijn. Ter plaatse bleek van een vechtpartij geen sprake meer te zijn. Wel was de bewoonster, een 22-jarige inwoonster van Sneek, bedreigd en geslagen door haar ex-vriend, een 21 jarige inwoner van Utrecht. De verdachte wilde geld van het slachtoffer en toen hij dit niet kreeg, werd hij kwaad en bedreigde hij haar met een mes en ook werd zij verschillende malen door hem geslagen. Daarop was hij vertrokken met medeneming van de auto van het slachtoffer. De vrouw heeft aangifte gedaan. De verdachte werd even later met de auto aangetroffen op de Witherenstraat te Bolsward. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau bleek dat de verdachte nog een onherroepelijk vonnis had openstaan ter zake diefstal en nog een boete van f 2000.- De verdachte werd ingesloten.

Wolvega: onder invloed
Zaterdag omstreeks 20.55 uur werd Om de Noort een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 42-jarige inwoner van Oosterstreek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 720 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren opgelegd. Daar dit voor de bestuurder de 2e keer binnen drie dagen was dat hij voor het rijden onder invloed werd gepakt werd de auto van verdachte in beslag genomen. Drie dagen geleden was zijn rijbewijs reeds ingenomen, dus kreeg hij ook een bekeuring ter zake het rijden terwijl het rijbewijs was ingevorderd.

Bolsward: brand woning
Zaterdag omstreeks 21.25 uur was een brandje gesticht bij de achterdeur van een woning aan de Claude Fonteinstraat. De ruit van de achterdeur was ongeveer 2 weken vernield en men had er een plaat hardboard voorgeplaatst. Onbekenden hadden vanavond een stuk vuurwerk tussen de deur geduwd, waardoor de plaat hardboard was gaan branden. De bewoonster, 48 jaar, had het vuur met een emmer water geblust, zodat de inmiddels uitgerukte brandweer, niet handelend behoefde op te treden. De schade bleef beperkt tot de achterdeur en de woonkamer liep een beetje rookschade op.

Drachten: mishandeling
Zaterdag omstreeks 21.20 uur verliet een 30-jarige inwoner van Drachten op de scooter zijn woning aan het Oud Ambacht. Hij zag toen twee onbekende donkere mannen bij zijn auto staan. Hij vond dit verdacht en is vervolgens naar zijn auto gegaan en heeft de radio uit de auto gehaald. Toen hij dit deed, kwamen de twee mannen op hem toelopen en kreeg hij een klap, waardoor hij ten val kwam. Vervolgens werd door beide mannen op hem ingeslagen, vermoedelijk met een ploertendoder. Hij liep kneuzingen over zijn gehele lichaam op en werd hiervoor in het ziekenhuis te Drachten behandeld. De verdachten hadden beiden een lengte van 1.75/1.80 meter, droegen donkere kleding en een zwarte muts en hadden een shawl voor hun gezicht. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Harlingen: poging diefstal auto
Zondag omstreeks 00.05 uur kwam er een melding binnen dat een man getracht had een personenauto weg te nemen, die stond geparkeerd op de Kon. Wilhelminastraat. Ter plaatse bleek dat de linker voorruit van de auto was vernield en dat de bedrading bij de stuurkolom was losgetrokken. Deze diefstal c.q. vernieling was door buurtbewoners ontdekt en van de verdachte was een redelijk signalement bekend. Een onderzoek werd ingesteld en terwijl de politie hiermee bezig was, kwam er een melding binnen dat verdachte nu op de Prins Clausstraat een auto had opengebroken. Ter plaatse bleek dat ook van deze auto een ruit was vernield. De verdachte was weggelopen in de richting van de Westerzeedijk. Op het aldaar gelegen schelpenpaadje kon de verdachte, een 26-jarige inwoner van Harlingen, worden aangehouden. De eigenaars van de auto`s zijn ingelicht en hebben aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Lemmer: lastige man aangehouden
Zondag tussen 00.05 en 00.25 uur kwam er een melding binnen dat op de Vissersburen een man zou lopen, die met een mes liep te zwaaien. Voorbijgangers zouden door de man bedreigd worden. Ter plaatse een onderzoek ingesteld, waarbij de man in een horecagelegenheid werd aangetroffen. De man, een 46-jarige inwoner van Lemmer, werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het bureau. Een mes werd bij de verdachte niet aangetroffen. Na verhoor werd de man weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: drugs
Zondag omstreeks 01.00 uur werd op het Hofplein een dealer, 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte was in het bezit van vier bolletjes cocaïne. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld. De cocaïne werd in beslag genomen.

Hurdegaryp: aanrijding met gewonden
Zondag omstreeks 00.40 uur vond op de Zomerweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 28-jarige inwoner van Leeuwarden, raakte door vermoedelijk een te hoge snelheid in een bocht van de weg de macht over het stuur kwijt en botste tegen een in de berm staande boom. De bestuurder zat bekneld in de auto en op de achterbank werd nog een gewonde aangetroffen, dit bleek een 16-jarige inwoner van Spannum te zijn. Een andere inzittende, een 28-jarige inwoner van Leeuwarden, was ook gewond en had inmiddels zelf de auto verlaten. De gewonden werden door de brandweer uit de auto gehaald. De gewonden zijn overgebracht naar het MCL-Zuid. In het ziekenhuis is van de bestuurder een bloedproef genomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend.

Harlingen: aanrijding
Zondag omstreeks 02.40 uur vond op de Spoorstraat een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder had ruzie met zijn vrienden gekregen en was daarop met een behoorlijke snelheid weggereden. Iets verderop reed hij toen tegen een lantaarnpaal aan. Na de aanrijding had de bestuurder zijn auto laten staan en was weggelopen. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Harlingen, werd op de Hoge Willemskade aangetroffen. De bestuurder pleegde bij zijn aanhouding verzet. Hij werd overgebracht naar het bureau. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Ruigahuizen: onder invloed
Zondag omstreeks 02.45 uur werd op de Sudergoawei en bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 42-jarige inwoner van Kolderwolde, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder350 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Quatrebras: dealer aangehouden
Zondag omstreeks 01.25 uur werd door het personeel van een horecagelegenheid een 16-jarige inwoner van Opeinde aangehouden. De verdachte verkocht in de horecagelegenheid vermoedelijk XTC-pillen. Bij zijn aanhouding was de verdachte nog in het bezit van twee pakjes pillen. De zakjes met pillen zijn in beslag genomen en worden onderzocht op XTC. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de jongeman is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Wergea: onder invloed
Zondag omstreeks 04.15 uur werd op de Wartensterdyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Wanswerd, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 505 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Drachten: onder invloed
Zondag omstreeks 04.35 uur werd op de Frisia een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 285 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Leeuwarden: vernieling
Zondag omstreeks 04.10 uur werd in een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake vernieling. De verdachte was boos geworden, daar het meende dat hij te weinig geld uit de geldwisselaar had gekregen. Hij sloeg daarop in de zaak verschillende voorwerpen stuk, o.a. een kipvitrine en een bak met hamburgers werden vernield. De schade bedroeg zeker enkele duizenden guldens. Een medewerker van de horecagelegenheid, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Akkrum: mishandeling
Zondag omstreeks 03.30 uur ontstond na het uitstappen van de borrelbus een vechtpartij op het Heechein. Wat de aanleiding is geweest, werd niet duidelijk. Een 16-jarige inwoner van Akkrum werd geslagen en getrapt door een 19-jarige plaatsgenoot. Het slachtoffer liep een behoorlijke bult op aan zijn hoofd. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: inbraak woning
Tussen zaterdag 15.00 en zondag 00.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Geraniumstraat. Men kwam de woning binnen door verbreking van een keukenraam. Uit de woning werden een video, sieraden (ring, horloge en armband) en een sporttas met daarin twee kostuums, een smokingbroek en 2 pantalons weggenomen. De eigenaar, een 25-jarige inwoner van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: onder invloed
Zondag omstreeks 05.35 uur zag een patrouille dat op de Sieger van de Laanstraat een bromfietser een fietser voorttrok. Bij het zien van de politie ging de bromfietsbestuurder er vandoor. Op de B.de Vos van Steenwijksingel reed de bestuurder door de voortuin van een woning en kwam daarbij ten val. De bestuurder werd aangehouden. De jongeman, een 20-jarige inwoner van Nijeholtwolde, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies hij 250 ug/l. De bestuurder kreeg voor de overtredingen een proces-verbaal en tevens een rijverbod voor 1 uur.

Leeuwarden: parkeren
Van zaterdag op zondag werden in de binnenstad 98 bestuurders bekeurd ter zake overtreding van een parkeerverbod, of het parkeren op de plaats van een vergunninghouder. De parkeergarage op het Zaailand was open en aldaar was voldoende plaats om te parkeren.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 10.10 uur reed een bestuurster, een 41-jarige inwoonster van Leeuwarden, met haar auto over de Schierstins in de richting van de Anne Vondelingweg. Vermoedelijk door bevroren/beslagen ruiten zag zij de voor haar stilstaande auto te laat en botste tegen deze auto, eigendom van een 35-jarige inwoner van Heiloo, aan. De bestuurster droeg geen gordel en sloeg met haar hoofd tegen de voorruit. Zij werd gewond overgebracht naar het MCL-Zuid.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie