Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kerst op de Grote Markt in Haarlem

Datum nieuwsfeit: 16-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Kerst 2001: markt, concerten, toneel, glühwein en winterverhalen

De Grote Markt staat aanstaande zondag 16 december van 10.00 uur tot 18.00 uur geheel in het teken van de Haarlemse Kerstmarkt. Maar er is nog meer te doen in de stad. Behalve 110 verlichte en versierde kerstkramen is er ook een muzikaal kerstprogramma in de Grote of St. Bavokerk en er treden kerstkoren op in de Gravenzaal van het stadhuis.

Op de Haarlemse Kerstmarkt staan uitsluitend kramen die kerstartikelen verkopen. Het assortiment bestaat uit kerstsnuisterijen, materialen om zelf kerststukjes te maken, kerstversieringen uit Zuid-Amerika en Azië, bijzondere kaarsen en kaarten, kerstklokken, ballen, slingers, takken en uiteraard kerstbomen. Alle kramen zijn verlicht waardoor bij het invallen van de schemer de markt een bijzondere krijgt.

Kerstconcerten in de Gravenzaal

Het gemeentebestuur van Haarlem nodigt iedereen dit jaar uit om de Gravenzaal te bezoeken. Zondag 16 december om 11.00 uur opent wethouder Lia Kroskinski-de Keulenaar de kerstmarkt. Hierbij zijn ook de traditionele Haarlemse Bloemenmeisjes aanwezig. Speciaal voor deze gelegenheid is de Gravenzaal geheel in kerstsfeer gebracht. De bodes bieden elke bezoeker een gratis kop koffie of thee aan. De toegang tot de Gravenzaal is uiteraard vrij.

Vervolgens is er volop muziek in de Gravenzaal die wordt verzorgd door koren als Blue Moon en het Weiland ensemble. Daarnaast heeft het koor Voice Company, speciaal voor de komst van de euro, een Europees kerstliederen repertoire samengesteld. Om ook de bezoekers van de kerstmarkt te laten meegenieten van de koren, worden de concerten via luidsprekers op de Grote Markt direct uitgezonden. De deuren van de Gravenzaal zijn tussen 11.00 en 17.00 uur open. Mede dankzij financiële bijdragen van de horecabedrijven aan de Grote Markt treden deze kerstkoren op.

Koningstraat

Ook in de Koningstraat bruist het van de activiteiten. Zo nodigen alle winkeliers van de Koningstraat alle bezoekers uit om een kijkje te nemen in de straat. Artikelen die op de kerstmarkt zijn gekocht, worden hier zondag 16 december gratis ingepakt. Vanaf 12.30 uur nemen "Koning en Koningin Winter" plaats in hun zetel in de Koningstraat. Daar lezen ze elk half uur een sprookjesachtig winterverhaal voor. De kinderen kunnen zich hier laten schminken terwijl hun ouders genieten van een glaasje glühwein. Er is natuurlijk ook erwtensoep en warme chocolademelk en er zijn diverse kramen met kerstartikelen.

Alice op kerstmarkt.

Na het enorme succes van "The Snowman" vorig seizoen is er tijdens de kerstvakantie weer een bijzondere familievoorstelling in de Haarlemse Stadsschouwburg, te zien: "Alice", naar het beroemde verhaal "Alice in Wonderland" van Lewis Caroll. Speciaal voor de Stadsschouwburg maakte de Haarlemse theatermaker Rieks Swarte een nieuwe bewerking van deze klassieker.

Van 14 tot en met 30 december wordt de Stadsschouwburg omgetoverd in "de wereld van Alice". Als het licht uitgaat, reizen we met z'n allen mee in haar wereld. Kleurrijk, vrolijk, spannend en vol fantasie. Komende zondag, 16 december, is de première. En op de kerstmarkt is een speciale "Alice"-stand met de mogelijkheid om vrijkaarten voor de voorstelling te winnen.

Bijzondere kramen

Ook tijdens deze kerstmarkt stelt de gemeente weer twee kramen op de kerstmarkt beschikbaar voor goede doelen. Dit jaar wordt een kraam ingenomen door de stichting Kansen voor Kinderen in Iraaks Koerdistan (KKIK). Door de verkoop van Koerdische hapjes proberen vrijwilligers geld in te zamelen voor een generator in het dorpje Rawandoes.

Speciale aandacht verdient ook de kraam van de "Ladies Circle Haarlemmerland". Door de verkoop van Chinese glaskerstballen (die van binnen beschilderd zijn) zamelen zij geld voor het organiseren van ontspannende middagen voor broertjes en zusjes van autistische kinderen.

Kerstrondleiding in de Grote Kerk

De werkgroep rondleiders van de "Vrienden van de Grote Kerk" organiseert in de Grote Kerk rondwandelingen in romantische kerstsfeer. Deze vinden plaats tussen 11.30 en 17.00 uur. Speciaal voor deze gelegenheid wordt de kerk sfeervol verlicht door kroon- en wandverlichting en de kaarsen in het middeleeuwse koorhek en kronen worden aangestoken. Voor de jeugd tot twaalf jaar is er in de kerk een puzzeltocht uitgezet. In de Brouwerskapel is warme chocolademelk en koffie te krijgen. De toegang bedraagt f 3,- per persoon. Kinderen tot twaalf jaar en leden van de "Vrienden van de Grote Kerk" mogen gratis naar binnen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie