Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leefgebied voor de hamster in Sibbe (Limburg)

Datum nieuwsfeit: 17-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten

Leefgebied voor de hamster in Sibbe (Limburg)

17 december 2001 - Vijftig hamsters (Cricetus cricetus, in dialect de korenwolf genoemd) kunnen volgend voorjaar worden uitgezet. Staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) is in nauwe samenwerking met gedeputeerde Wolfs van de provincie Limburg erin geslaagd om een hamsterleefgebied van circa 35 ha te realiseren in Sibbe (Limburg). Om de hamsters uit te kunnen zetten is minimaal 30 ha nodig. Daarnaast onderhandelt de Dienst Landelijk Gebied van LNV met een aantal grondeigenaren over twee andere leefgebieden in Amby en in Heer. De staatssecretaris en de gedeputeerde streven ernaar deze onderhandelingen in begin 2002 af te ronden.

De hamster komt alleen voor op de löss- en leemgronden van Zuid- en Midden-Limburg ten zuiden van Roermond. Lange tijd ging het slecht met de hamster in Nederland. Nu er een nieuw leefgebied is gerealiseerd lijkt het tij ten goede gekeerd. De verwerving van het leefgebied is onderdeel van het hamster beschermingsplan dat loopt tot 2004. In totaal moeten er 11 leefgebieden gerealiseerd worden. Het Rijk en de provincie willen zo'n 500 ha akkerland voor de hamster geschikt maken. Deze 500 ha is opgebouwd uit reservaatsgebied en akkerland waarvoor boeren beheersovereenkomsten hebben gesloten. De gebieden zullen door middel van corridors met elkaar in verbinding gaan staan.

Pers


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie