Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CNV vraagt in bouw prijscompensatie plus 1,5%

Datum nieuwsfeit: 17-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

HOUT EN BOUWBOND CNV

CNV vraagt in bouw prijscompensatie plus 1,5%

De Hout- en Bouwbond CNV gaat de onderhandelingen voor een nieuwe bouw-cao in met een looneis van prijscompensatie (in 2002 naar verwachting 2,25%) plus 1,5%. Daarnaast wil de bond afspraken maken over winstdeling. Werkgevers en bouwbonden wisselen hun voorstellen vandaag uit.

Het gaat economisch minder dan de afgelopen jaren. Maar in de bouw is dat niet het geval. De werkdruk in de bouw is hoog, de orderportefeuilles zijn goed gevuld en er is krapte op de arbeidsmarkt. De bedrijfstak heeft vooral veel behoefte aan allround timmerlieden. Een goede beloning is nodig om vaklieden te krijgen en te houden. 'Daarom is onze looneis verantwoord', aldus CNV-onderhandelaar Maarten Post.

Werknemers in de bouw moeten vaak ver reizen naar hun werk. Zij zijn aangewezen op de auto, omdat openbaar vervoer geen alternatief is. De autokosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Daarom wil de bond de kostenvergoeding voor de auto verhogen naar 0,34 eurocent per kilometer (nu 60 cent per kilometer). De werknemer die met een auto of een busje van de zaak rijdt en met een hogere bijtelling voor de belasting wordt geconfronteerd , moet via de cao worden gecompenseerd.

Op veel bouwplaatsen laat de begaanbaarheid te wensen over. Dat kan de veiligheid en gezondheid in gevaar brengen. De bond wil in de bouw-cao afspreken dat werknemers het werk mogen neerleggen als de bouwplaats niet voldoende begaanbaar is.

Het is voor de bouw van groot belang de binding met oudere werknemers te versterken. De Hout- en Bouwbond CNV wil dat doen door werknemers vanaf 53 jaar meer vrije tijd geven. Ze moeten ook meer zeggenschap krijgen over het moment waarop ze geheel of gedeeltelijk met werken stoppen. Dat zorgt ervoor dat oudere werknemers een 'zachte landing' maken in plaats van hun loopbaan plotseling beëindigen door WAO of vut. Vakmanschap blijft zo langer voor de bouw behouden.

De onderhandelingen voor een nieuwe bouw-cao beginnen op 17 december in Odijk.

Voor nadere informatie:
Johan Slok, 030 - 6597769 of 06 - 53642713.

Odijk, 13 december 2001.

13 dec 01 10:53

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie