Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regels viering oud- en nieuwjaar in Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 17-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


---
|
Regels viering oud- en nieuwjaar

Regels viering oud- en nieuwjaar

Om de feestelijkheden rond de jaarwisseling ook dit jaar zo probleemloos mogelijk te laten verlopen zijn de volgende regels van kracht:

Horeca
In de nacht van oudejaarsdag (maandag 31 december) op nieuwjaarsdag (dinsdag 1 januari) geldt de zgn. weekendregeling. Dat wil zeggen dat dagzaken open mogen blijven tot 03.00 uur, avondzaken tot 04.00 uur en nachtzaken (discotheken) tot 05.00 uur. Voor de nachtzaken in de horecaconcentratiegebieden Leidseplein en Rembrandtplein geldt tussen 05.00 en 07.00 uur een afkoelregime wat betekent dat er vanaf 05.00 uur geen alcohol meer mag worden geschonken en er geen nieuwe gasten worden toegelaten. Incidentele verlenging van de sluitingstijd wordt niet verleend.

Vuurwerk
De verkoop van vuurwerk is dit jaar alleen toegestaan op vrijdag 28 december tussen 08.00 en 20.00 uur, op zaterdag 29 december tussen 08.00 en 20.00 uur en op maandag 31 december tussen 08.00 en 20.00 uur. Het afsteken van vuurwerk mag alleen op oudejaarsdag (maandag 31december) tussen 10.00 uur en de volgende dag (nieuwjaarsnacht dinsdag 1 januari) 02.00 uur.

In de directe omgeving van dierentuinen, kinderboerderijen, asiels of maneges mag geen vuurwerk worden afgestoken. Bureau Halt Amsterdam-Amstelland en de politie pakken vuurwerkovertreders aan. Ondanks alle campagnes zijn er nog steeds jongeren die buiten de toegestane tijd vuurwerk afsteken. Vaak gaat dit om de gevaarlijke en daarom verboden strijkers. Jongeren die door de politie worden aangehouden wegens een vuurwerkovertreding krijgen de keuze tussen een boete of het verrichten van werkzaamheden. De boete kan oplopen tot 250 gulden ( 113,45) waar tegenover tenminste vier uur werken staat. De jongere die kiest voor werk wordt naar het vuurwerkspreekuur van Bureau Halt verwezen om te horen waar en wanneer er gewerkt moet worden. Het werken gebeurt bij instellingen die hinder ondervinden van vuurwerk zoals dierenopvangcentra, bejaardentehuizen en stadsreiniging. Dit zal zoveel mogelijk in de kerstvakantie zijn. Bureau Halt heeft voor de basisscholen (groep 7 en groep 8) voorlichtingslessen over vuurwerk ontwikkeld en samengesteld. De LOTUS-groep Amsterdam zal tijdens de lessen de kinderen door middel van een rollenspel laten zien wat de gevolgen van het verkeerde gebruik van vuurwerk zijn. De lessen worden verzorgd door de politie. Veel basisscholen hebben gebruik gemaakt van het aanbod van de politie om over dit onderwerp een les te verzorgen. Van 1 t/m 3 januari loopt de actie 'Een Lotje voor een Rotje'. Jongeren worden aangespoord niet-afgestoken vuurwerk te verzamelen en dit in te leveren bij de politie. Voor 10 stuks niet-afgestoken vuurwerk ontvangen ze een lotje. Degenen die het meeste vuurwerk hebben ingeleverd krijgen een prijs. Er zijn 300 prijzen en het totaal van de prijzenpot bedraagt 16.350 gulden ( 7.419).
Voor inlichtingen over de vuurwerkcampagne van Bureau Halt en voor het verkrijgen van de posters kan contact worden opgenomen met Bureau Halt Amsterdam-Amstelland
Kleine-Gartmanplantsoen 21-IV
1017 RP AMSTERDAM, telefoon 5523850.

Cynthia Hendriks


---


-

gemeente Amsterdam - 17-12-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie