Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Naar een maatschappelijk steunsysteem in Utrecht

Datum nieuwsfeit: 17-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Trimbos Instituut

Nieuwsflits

13|01 Nummer 13, 17 december 2001

Naar een maatschappelijk steunsysteem in Utrecht

In september 1999 namen Altrecht, de Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht en het Trimbos-instituut het initiatief voor het ontwikkelen van een maatschappelijk steunsysteem in de stad Utrecht. Een maatschappelijk steunsysteem is een gecoŲrdineerd netwerk van personen, diensten en voorzieningen, gericht op het bieden van ondersteuning aan mensen met langdurige psychische problemen. Het achterliggende doel daarbij is dat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen participeren in de samenleving. Het Trimbos-instituut was bij het project betrokken om te onderzoeken hoe het maatschappelijk steunsysteem in grote lijnen vorm zou moeten krijgen. Als eerste is onderzocht wat de behoeften van cliŽnten zijn en wat volgens hen belangrijke onderdelen moeten zijn van een maatschappelijk steunsysteem. Hiertoe zijn gesprekken gevoerd met ruim veertig cliŽnten. Op basis hiervan werden vijf voorlopige speerpunten vastgesteld. In de volgende fase van het project zijn interviews afgenomen onder sleutelfiguren, werkzaam in ggz-instellingen en maatschappelijke voorzieningen. Ook werden gesprekken gevoerd met cliŽntvertegenwoordigers. Gepeild werd of de sleutelfiguren instemden met de gekozen speerpunten en welke mogelijkheden zij zagen om deze tot uitvoering te brengen en hieraan actief een bijdrage te leveren. Vervolgens werd een raamplan opgesteld voor de ontwikkeling van het maatschappelijk steunsysteem in Utrecht. Het raamplan is vervolgens besproken op een stedelijke slotconferentie.
De vijf speerpunten voor het maatschappelijk steunsysteem in Utrecht zijn de volgende:

* laagdrempelige ontmoetingsmogelijkheden
* gevarieerde woonmogelijkheden met ambulante ondersteuning
* begeleid leren en begeleid (vrijwilligers)werk
* op herstel, ervaring en rehabilitatie gerichte hulpverlening
* informatie en praktische ondersteuning bij `regelzaken'
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het boekje Naar een maatschappelijk steunsysteem in Utrecht. Hierin wordt inzicht gegeven in de ontwikkeling van een maatschappelijk steunsysteem. Overigens is het belangrijk om bij de opbouw van een steunsysteem rekening te houden met regionale factoren en aansluiting te zoeken bij de speerpunten die volgens cliŽnten en sleutelfiguren uit de regio van belang zijn om (nader) uit te werken. Elk maatschappelijk steunsysteem krijgt zo zijn eigen regionale inkleuring.

M. Beenackers, W. Swildens en S. van Rooijen: Naar een maatschappelijk steunsysteem in Utrecht: vijf speerpunten in het beleid voor mensen met langdurige psychische problemen. Uitgave Trimbos-instituut, Utrecht 2001. Prijs § 13,64 (f 30,--) inclusief verzendkosten. Te bestellen bij het Trimbos-instituut, (030) 297 11 80 onder vermelding van Trimbos-reeks 2001-1.

* Sonja van Rooijen (030) 297 11 00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie