Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aantal vliegtuigpassagiers in oktober 12 procent lager

Datum nieuwsfeit: 17-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Aantal vliegtuigpassagiers in oktober 12 procent lager

De luchthaven Schiphol kreeg in oktober 2001 ruim 3,2 miljoen vliegtuigpassagiers te verwerken. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder is dat een daling van ongeveer 4250 duizend passagiers. Dit komt neer op een daling van bijna twaalf procent.

Minder vliegtuigpassagiers

In september 2001 ligt het aantal vliegtuigpassagiers dat via op Schiphol reist voor het eerst sinds jaren duidelijk lager. De daling van het aantal passagiers ten opzichte van september 2000 bedraagt vijf procent. In oktober, de eerste volledige maand na de aanslagen van op 11 september 2001, verminderde het aantal passagiers via op Schiphol zelfs bijzonder sterk, met bijna 12 procent.

Noord-Amerika: eenderde minder

In oktober 2001 is ten opzichte van diezelfde maand een jaar eerder vooral het aantal vliegtuigpassagiers van of en naar Noord-Amerika met ongeveer eenderde fors verminderd, van bijna 500 duizend naar ongeveer 335 duizend. Ook het aantal reizigers van en naar bestemmingen in Azië lag met 17,5 procent beduidend lager dan in oktober 2000.

Op de intercontinentale routes was er in oktober 2001 alleen nog sprake van een stijging van het passagiersvervoer naar Midden-Amerika (+ 16,5%) en Zuid-Afrika (+ 10%).

Voor een klein deel is dit opgevangen door een toename van het aantal passagiers via Midden-Amerika. Het aantal vliegtuigpassagiers via dit gebied is met 10 duizend toegenomen; een toename van 16,5 procent.

Het aantal reizigers dat via Schiphol van of naar een Europese bestemming is gevlogen, verminderde met 7,5 procent. Het gaat hierbij overigens wel om bijna driekwart van het totaal aantal passagiers dat Schiphol aandoet. Ook van of naar Afrika en Zuid-Amerika is het aantal vliegtuigpassagiers in oktober 2001 met 5,4 procent respectievelijk 5,6 procent verminderd ten opzichte van oktober 2000.

Wicek Schaafstra

Bron: StatLine

Meer informatie: (infoservice@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2001 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 17 december 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie