Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel meer alleenstaanden van middelbare leeftijd

Datum nieuwsfeit: 17-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Veel meer alleenstaanden van middelbare leeftijd

Op dit moment zijn er 6,9 miljoen huishoudens in Nederland. Dat aantal zal toenemen tot 8,3 miljoen in 2035. Daarna zal het aantal huishoudens tot 2050 vrijwel gelijk blijven.

Eenpersoonhuishouden komt meeste voor

Het huishoudenstype dat tot voor kort het meeste voorkwam, bestond uit twee personen: paren zonder kinderen. Tegenwoordig is het eenpersoonshuishouden de meest voorkomende samenlevingsvorm. In 2001 komt het aantal alleenstaanden uit op 2,35 miljoen en het aantal tweepersoonshuishoudens op 2,25 miljoen.

Alleenstaanden

De komende decennia zal dit kleine verschil uitgroeien tot een fors verschil. In 2035 zal het aantal alleenstaanden 3,4 miljoen bedragen, terwijl het aantal tweepersoonshuishoudens zal blijven steken op 2,5 miljoen. Voor de grotere huishoudens ligt amper groei in het verschiet. Voor de grootste groeier, het huishouden met vier of meer personen, bedraagt de groei de komende halve eeuw slechts zo'n 100 duizend.

Hoge scheidingskans

De groei van het aantal huishoudens is voor een groot deel een gevolg van de groei van het aantal scheidingen. De kans op een echtscheiding is tussen 1970 en 2001 gestegen van zo'n tien procent naar 25 procent. Ook in de toekomst zullen scheidingen, en dan met name scheidingen onder paren die niet gehuwd zijn, leiden tot een verdere groei van het aantal huishoudens. Dit komt doordat de scheidingskans in dergelijke samenwoonrelaties beduidend hoger ligt dan in een huwelijk. In de komende decennia zullen relatief minder mensen van middelbare leeftijd gehuwd zijn en meer mensen niet-gehuwd samenwonen. Dit zal leiden tot een sterke stijging van het percentage alleenstaanden op middelbare leeftijd (veertigers, vijftigers en zestigers).

Andries de Jong

Bron: Statline

Meer informatie: (infoservice@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2001 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 17 december 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie