Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Het Spiegelkarperproject de IJzer-Ieperleekanaal

Datum nieuwsfeit: 17-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Het Spiegelkarperproject de Ijzer-Ieperleekanaal Brugge, 4/12/2001
De Provinciale Visserijcommissie zet jaarlijks voor een bedrag van 1.000.000 Bfr vis uit in de West-Vlaamse waterlopen. Dit gebeurt op een planmatige en verantwoorde manier. Deze bedrijvigheden worden door een visserijbioloog opgevolgd.

Het Spiegelkarperproject De IJzer-Ieperleekanaal is ontstaan rond de 120 driejarige spiegelkarpers die worden uitgezet op 4 verschillende plaatsen op de IJzer en het Ieperleekanaal door de Provinciale Visserijcommissie West-Vlaanderen. Deze spiegelkarpers worden uitgezet omdat hengelvangstregistraties hebben aangetoond dat vooral op de IJzer de Spiegelkarper wordt verdrongen door de schubkarper, in deze hengelvangstregistraties kwam de spiegelkarper voor in een verhouding van 1 op 15 schubkarpers.Eenzelfde situatie komt voor op de kanalen in Nederland waar dan ook al jaren wordt gewerkt via aangepaste uitzettingen om de spiegelkarper op hun waterlopen te kunnen behouden.In deze uitzettingen wordt er rekening gehouden met de regels van het visstandbeheer waarbij vooral de oppervlakte van het water en de bezettingsgraad een rol speelt.In dit opzicht is er ook in onze uitzetting gekozen geweest voor een kleine uitzetting van driejarige karpers zodat iedere karper voldoende mogelijkheid heeft om uit te groeien.

De spiegelkarper komt in onze contreien voor van in de vroege Middelleeuwen waarbij hij vooral als consumptievis werd uitgezet.Hedendaags wordt hij vooral als sportvis gewaardeerd want de karper staat algemeen bekend als de krachtpatser van het zoete water.In België zijn de grootste exemplaren momenteel rond de 30 kg uitgegroeid, het geregistreerde wereldrecord staat momenteel op 37.3 kg met een spiegelkarper uit het Radutameer in Roemenië.Op het openbare water in onze noordelijke landen heeft de spiegelkarper het moeilijk om voort te zetten omdat tussen het afleggen van de eitjes en het uitkomen van het broed de weersomstandigheden optimaal moeten blijven en dit is in ons klimaat niet altijd het geval, ook andere factoren op het openbare water spelen een rol zoals de scheepvaart tijdens de paaiperiode en de kleine spiegelkarpertjes die ook beter opvallen door hun mooie keur voor de roofvissen en de visetende vogels.

Door het ontstaan van VBK regio Westhoek(dit is een plaatselijke regio van het VBK ;het Verbond Belgische Karpervissers) is het idee gegroeid om in navolging van soortgelijke projecten in Nederland, om hier ook deze spiegelkarpers aan beide zijden te fotograferen en proberen door terugmeldingen van gevangen vissen te kunnen traceren waar deze spiegelkarpers in hun verdere leven terecht zullen komen en hoe ze zullen uitgroeien. Ook kan het trekgedrag van de vissen worden bestudeerd zoals bvb.waar ze overwinteren en waar ze verblijven in de zomer, hoe hun groeipatroon is in de natuurlijke waterlopen en tal van andere wetenschappelijke gegevens.

De spiegelkarper is voor dit project het best geschikt omdat elke spiegelkarper een uniek schubbenpatroon heeft, dit wil zeggen dat hij aan de ligging en de vorm van de weinige schubben die hij heeft iedere vis kan herkend worden.Dit project kan natuurlijk maar gegevens opbrengen wanneer er genoeg terugmeldingen zijn door middel van goed herkenbare fotos.Een groot voordeel is dat het overgrote deel van de hedendaagse karpervissers alle gevangen vissen netjes ongeschonden terug zet waarbij vooral de grootste vissen worden gefotografeerd. We doen dan ook een oproep aan alle karpervissers uit de Westhoek en in de eerste jaren ook aan alle andere hengelaars want de 3-jarige spiegelkarpers wegen bij de uitzet rond de 1.5 kg om telkens wanneer er een kans is dat het om één van de 120 spiegelkarpers gaat om een foto te nemen en deze af te geven of op te sturen aan de bestuursleden van VBK regio Westhoek met vermelding van de plaats en de datum van de vangst.Op de laatste infovergadering van VBK regio Westhoek worden dan de gegevens mede gedeeld die in dit jaar werden verzameld en het is de bedoeling om voor de hengelaars die een foto hebben ingezonden enkele prijzen te voorzien.

Dit project loopt in samenwerking met de regionale werking Zuid-IJzer-Heuvelland van de Provinciale Visserijcommissie West-Vlaanderen en het VBK(Verbond Belgische Karpervissers) en wordt gesponsord door een aantal hengelzaken uit de Westhoek. In deze hengelzaken is er dan ook een affiche met nieuws van dit project .De regionale werking Zuid-IJzer-Heuvelland van de provinciale Visserijcommissie West-Vlaanderen probeert de informatie wederzijds tussen de hengelaar op het openbare water en de Provinciale Visserijcommissie West-Vlaanderen te laten doorstromen zodat er optimale informatie bestaat tussen beide kanalen.De Provinciale Visserijcommissie maakt dan deze gekregen informatie over aan alle diensten die op en rond het water bezig zijn zodat er kan worden rekening gehouden met de hengelaars die hun plaats verdienen langs de waterkant.

Zo zijn er in onze regio dankzij een zeer goede regiowerking dit jaar al enkele resultaten uit de bus gekomen zoals het afhuren van de visrechten in de Zuidijzerpolder die vroeger privaat werd verpacht en waardoor nu een veel groter aanbod aan hengelmogelijkheden is in onze regio, ook is het in deze polderwaterlopen veel rustiger en is het aangenaam hengelen in zulke mooie natuur.Ook de jongeren vinden er veel gemakkelijker hun gading want het is veel veiliger rond deze waterlopen dan langs de drukke verkeerswegen langs de grote waterlopen.Ook werd dit jaar na lang aandringen de kopbalk(dit is de betonnen oeverboord)langs het Hogepand Ieperleekanaal gekuist want deze was aartsgevaarlijk gekomen door allerlei ophopingen van aarde en overgroeiend onkruid.Dit opkuisen is in een stroomversnelling gekomen door een succesrijke zwerfvuilactie in het voorjaar langs het Ieperleekanaal waar een 50-tal hengelaars in organisatie van de regiowerking Zuid-IJzer-Heuvelland meer dan 300 vuilzakken opgeruimd hebben langs de oevers van het Ieperleekanaal want het is verre van prettig hengelen tussen het zwerfvuil.

Tevens werd er al bij allerlei overheidsdiensten aangedrongen om iets te doen aan de moeilijke toegankelijkheid van de oevers van de IJzer om te hengelen, er is overal bereidwilligheid om hengelplateaus te plaatsen vooral rond Diksmuide maar het blijft lang wachten op de uitvoering. Onze regio is door zijn goeie werking aangeduid als pilootproject van West-Vlaanderen om in een studie na te gaan wat er mogelijk is in de toekomstige wetgeving naar medebeheer van viswateren toe. In Vlaanderen zijn ongeveer een 200.000 hengelaars actief waaronder 70.000 op het openbare water.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie