Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vermeend wil fraude bestrijden met Inlichtingenbureau

Datum nieuwsfeit: 17-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

17 december 2001 Nr. 01/219

Minister Vermeend: fraude krachtiger te bestrijden met Inlichtingenbureau

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag in Apeldoorn het Inlichtingenbureau officieel geopend. Dit is een landelijk bureau dat sociale diensten in staat zal stellen fraude actiever en effectiever te bestrijden. Het Inlichtingenbureau gaat gegevens vergelijken uit bestanden van andere sociale diensten, het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de belastingdienst en de Informatiebeheergroep. Minister Vermeend noemde het bureau een essentiële schakel in de strijd tegen misbruik en fraude van sociale voorzieningen.

Met het Inlichtingenbureau kan op eenvoudige wijze vastgesteld worden of mensen naast een bijstandsuitkering ook andere inkomsten hebben, dan wel over een bepaald vermogen beschikken. Misbruik kan zo sneller worden opgespoord en op termijn ook beter worden voorkomen. Van misbruik is bijvoorbeeld sprake als bepaalde inkomsten niet of niet volledig bij de gemeentelijke sociale dienst zijn gemeld. Alle gemeenten zullen eind 2002 op het Inlichtingenbureau zijn aangesloten.

Het Inlichtingenbureau zal in de nieuwe infrastructuur voor werk en inkomen met de uitwisseling van gegevens tussen Centra voor Werk en Inkomen (CWIs), gemeentelijke sociale diensten en het UWV ook een belangrijke bijdrage leveren aan de sluitende aanpak van de werkloosheid door de gemeenten. Volgens die aanpak krijgt iedere uitkeringsgerechtigde en niet-uitkeringsgerechtigde een passend bod, gericht op werk. Medewerkers van de sociale dienst worden casemanagers die de werkzoekende intensief begeleidt naar werk. Een perfecte overdracht van gegevens van de cliënt is daarbij essentieel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie