Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ook regering-Verhofstadt laat Nederlands vallen

Datum nieuwsfeit: 17-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Nieuw-Vlaamse Alliantie
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

Staten blijven het Europese laken naar zich toe trekken (17/12/01)

Ook regering-Verhofstadt laat Nederlands vallen

De top van Laken maakte alvast één zaak overduidelijk: het federale Europa blijft een lange-termijn-droom. De meeste lidstaten opteren nog steeds voor een intergouvernementeel Europa. Het triviale getouwtrek rond de zetelverdeling van de nieuwe instellingen levert daarvan het beste bewijs. Ook het Belgisch voorzitterschap droeg een aardig steentje bij tot de versterking van de beeldvorming inzake de rol van de nationale staten. De buitenlandse delegaties werden om de oren geslagen met allerhande Belgische symbolen (van koning tot Kuifje), de deelstaten werden ver van de politieke aandacht gehouden.

Ook in de Europese Conventie zijn de regios weer geen deelnemende partner, zij kunnen slechts deelnemen met twee waarnemende vertegenwoordigers. Het is onbegrijpelijk dat sommigen zich nog illusies maken over het Europa van de regio's. Het Comité van de Regios blijft in machtstermen een onbeduidend adviesorgaan.

De conventie krijgt nochtans een zeer belangrijke taak. Zij moet o.a. een Europese grondwet voorbereiden. Dit alles zonder dat er een akkoord of zelfs maar een begin van een akkoord is over de manier waarop Europa zal opgebouwd worden. Voor de N-VA is het duidelijk dat de opbouw van onderen uit, een federalistische opbouw, de enige valabele oplossing is. Slechts op die manier zal de Europeaan zich betrokken voelen bij Europa. De benoeming van Valérie Giscard d'Estaing is in dit verband een teken aan de wand. Frankrijk heeft nooit iets anders gewild dan l'Europe des nations.

Voor de N-VA is het duidelijk: Vlaanderen zal alleen als zelfstandige Europese lidstaat het Vlaamse belang kunnen behartigen. Zolang wij geen betere plaats kunnen verwerven op het Europese niveau moet de Vlaamse regering onze invloed op Europa maximaal versterken in alle domeinen van de Vlaamse bevoegdheden. Vlaanderen moet derhalve vanaf heden zeer actief werken aan de versterking van de alliantie met sterke regio's zoals Schotland en Catalonië. De Vlaamse regering moet in alle geval eisen dat een Vlaming deel uitmaakt van de zestien Europese parlementairen in de conventie. Daarnaast vormt de vertegenwoordiging van twee parlementsleden (uit welke assemblee is vooralsnog onduidelijk) in de Conventie de unieke aanleiding om werk te maken van een echt parlementair debat over de Europese eenwording. Concreet stelt de N-VA voor dat de stellingnames van de parlementaire vertegenwoordigers én de regeringsleden in de Conventie steeds het voorwerp vormen van een voorafgaand parlementair debat en een eventuele stemming. Alleen zo kan het debat over Europa terug op enige publieke interesse rekenen én ontstaat er eindelijk een democratische controle op de rol van onze regeringen in de Europese besluitvorming.

Ondertussen raakte bekend dat de regering-Verhofstadt geweigerd heeft haar veto uit te spreken tegen het verdwijnen van het Nederlands uit het Europees Bureau voor Tekeningen en Modellen. Hiermee geeft ook de regering-Verhofstadt, na de blunder van de regering-Dehaene inzake het Merkenbureau, het signaal aan de Vlaamse burgers en bedrijven dat zij niet gerespecteerd worden in hun eigenheid. De kritiek van de CD&V valt dan ook minstens hypocriet te noemen. Als syndicaat van het algemeen Vlaams belang bedankt de N-VA feestelijk voor een ondemocratisch Europa met als doel: één markt, één taal, één cultuur. De regering mag zich verwachten aan scherpe interpellaties van de N-VA omtrent de talenkwestie in het Europees Bureau. Bij deze roept de N-VA ook de Vlaamse regering op om officieel protest aan te tekenen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be
www.n-va.be/public/pages/visie/standpunten/pub_Persberichten_detail.asp?ID=1106

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie