Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Drentse omzetgroei hoogste van Nederland

Datum nieuwsfeit: 18-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Kamer van Koophandel Meppel
Zoek soortgelijke berichten
Kamer van Koophandel Meppel

Drentse omzetgroei hoogste van Nederland (18-12-01)

Drenthe heeft een economisch gunstig jaar achter de rug. Dit in tegenstelling tot Nederland als geheel. Dit blijkt uit de ERBO-enquête, gehouden door de kamers van koophandel. De totale omzetgroei bedroeg twee procent, terwijl Nederland voor het eerst sinds 1993 te maken had met een omzetdaling. Van alle provincies deed Drenthe het zelfs het best. Grote bedrijven kenden een hogere omzet, kleine bedrijven sterkere exportgroei en meer werkgelegenheidstoename. Vooral industrie en groothandel deden het goed. In sectoren waar het nationaal duidelijk minder ging, hield Drenthe de schade beperkt.

De twee procent omzetgroei in Drenthe was, gezien in het licht van de landelijke krimp, vrij opmerkelijk te noemen. Grote bedrijven (met meer dan vijftig werknemers) bleken zelfs goed te zijn voor gemiddeld ruim vijf procent meer omzet. Landelijk liet deze categorie juist een teruggang van bijna twee procent zien. Nationaal laat de invloed van beursgenoteerde ondernemingen zich directer gelden dan in de kleinschalige Drentse economie. Hierdoor is het mogelijk dat de terugtrekkende beweging in de economie zich in Drenthe in 2002 vertraagd zal voordoen.
Opvallend in 2001 was de sterke omzettoename van ruim vier procent bij de Drentse industrie. Op nationaal niveau bleef deze sector steken op een plus van twee procent. In Drenthe viel vooral de voedings- en genotmiddelenindustrie (vgm) op met een groei van zeven procent. De werkgelegenheid bleef toenemen, zij het minder snel dan in het voorgaande jaar. De totale banengroei in Nederland kwam uit op 2,2 procent (3,3 in 2000). Drenthe ging van 4,5 naar 2,6 procent, en scoorde daarmee dus nog steeds beter dan Nederland in totaal. De sterkste groeiers waren opnieuw groothandel en bouwnijverheid, en dat terwijl de omzet in die laatste sector licht daalde. De werkgelegenheidsontwikkeling in Drenthe vertoonde over de hele linie een evenwichtig beeld, met uitzondering van de agrarische sector. De detailhandel zag zijn omzet opnieuw dalen, nu met bijna twee procent. Dat was anderhalf procent meer dan in 2000. De daling kwam vooral op het conto van de non-foodsector (min drie procent). De food deed het met een plus van bijna anderhalf procent zelfs beter dan het jaar ervoor.

Economische onzekerheid
Op landelijk niveau zagen we de omzet uit export afnemen met bijna twee procent. In 2000 was er nog sprake van een 4,3 procent stijging. De Drentse uitvoer daarentegen bleef ruimschoots in de plus met een reële omzetstijging van 4,3 procent. De groothandel was met ruim 5,5 procent volumegroei op dit punt het meest succesvol. Ook op exportgebied boekte de vgm een opvallend sterk resultaat. Evenals het voorgaande jaar scoorden kleine bedrijven op exportgebied gemiddeld beter dan grote. Was bij kleine bedrijven in 2000 sprake van ruim zes procent exportgroei, het afgelopen jaar steeg de export nog een procent meer.

De verschillen tussen de regio's waren erg groot. Bedrijven uit Zuidwest-Drenthe zagen hun omzet gemiddeld met 4,7 procent stijgen. De regio Zuidoost vertoonde juist een daling met bijna één procent. Noord-Drenthe zat daar met bijna twee procent groei precies tussenin. De slechte score van Zuidoost-Drenthe is des te opvallender, omdat zich hier veel (grotere) industrie concentreert, een sector die in totaal relatief gunstige resultaten boekte. Een deel van de verklaring is gelegen in de soort industrie. Zo zag de (vooral in Zuidoost aanwezige) chemie haar omzet met één procent dalen. De succesvolle voedings- en genotmiddelenindustrie domineert juist in de regio Zuidwest.

Verwachting
De verwachting in 2000 was nog dat de investeringsbereidheid verder zou toenemen. Dat is niet gebeurd. Van de Drentse bedrijven gaf 69 procent aan in 2001 te hebben geïnvesteerd. Dit was één procent lager dan het jaar daarvoor, maar wel iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Van de grote bedrijven investeerde ruim 95 procent. Op de detailhandel na lieten alle sectoren een lichte daling zien in het aandeel investerende bedrijven.
Negentig procent van de ondernemers in Drenthe verwacht winst te maken. 69 procent beschouwt dit als voldoende rendement (Nederland: 72). Vooral in de bouwnijverheid , detailhandel en groothandel bevinden zich winstgevende ondernemingen.
Hoewel de vooruitzichten voor komend jaar iets minder hooggespannen zijn dan ze waren voor 2001, is in Drenthe het optimisme groter dan op landelijk niveau. Over de hele linie verwachten de ondervraagde Drentse ondernemers voor 2002 verdere groei.

Voor meer info neemt u contact op met drs. J. Weener, stafmedewerker economische zaken, tel. (0522) 265600, fax (0522) 261351, e-mail: (jweener@meppel.kvk.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie