Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Einde aan commercieel gebruik gegevens kentekenregister

Datum nieuwsfeit: 18-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Verkeer en Waterstaat


www.minvenw.nl

MIN VenW:einde commercieel gebruik gegevens kentekenregister

Einde aan commercieel gebruik persoonsgegevens kentekenregister

Persoonsgegevens uit het kentekenregister mogen in de toekomst niet langer voor commerciële doeleinden worden verstrekt. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft dat besloten. Op dit moment heeft de stichting RDC het exclusief recht om, als belangenbehartiger van de automobielbranche, persoongegevens (naam, adres en woonplaats) uit het kentekenregister te ontvangen. Deze gegevens gebruikt RDC voor de jaarlijkse APK-herinneringsbrief en technische recalls, maar ook voor commerciële doeleinden. Hoewel RDC hiervoor het alleenrecht heeft, hebben andere partijen ook interesse getoond voor de persoonsgegevens. Voor minister Netelenbos was dit aanleiding om een onderzoek te doen naar het gebruik van persoongegevens die door de overheid worden verstrekt. Het kentekenregister wordt beheerd door de RDW.

Uit het onderzoek, dat Verkeer en Waterstaat afgelopen jaar samen met RAI en Bovag heeft uitgevoerd, blijkt dat met het oog op bescherming van privacy van de burger het niet wenselijk is om de persoonsgegevens nog langer te verstrekken. Verder vindt minister Netelenbos, vanuit het belang van een strikte scheiding tussen publieke en private taken, het commercieel gebruik van persoonsgegevens onaanvaardbaar.

Het besluit heeft tot consequentie dat de Stichting RDC in de toekomst geen persoonsgegevens meer van de overheid uit het kentekenregister ter beschikking krijgt voor commerciële doeleinden. Uit non-discriminatie overwegingen krijgen ook andere geïnteresseerden geen toegang tot deze gegevens. De voertuigbranche zal dus voor het onderhoud van haar eigen klantenbestand en de direct mailing in de toekomst -net als iedere branche!- hiervoor zelf de benodigde gegevens moet verzamelen.

De minister is van mening dat de APK mailing en de technische recalls in het kader van het publieke belang op het gebied van de verkeersveiligheid, gecontinueerd moeten blijven. Technische recalls zijn berichten waarin de voertuigfabrikant klanten oproept zich te melden in verband met technische mankementen. De APK mailing komt in handen van de overheid, de technische recalls zijn een verantwoordelijkheid van de voertuigfabrikant. Met de branche wordt bekeken op welke wijze deze taak kan worden voortgezet. Datzelfde geldt ook voor het opstellen van verkoopstatistieken.

Naar aanleiding van dit besluit is aanpassing van de wegenverkeerswetgeving nodig. De verwachting is dat de wetswijziging per 1 januari 2004 in werking treedt. In maart 2002 wordt een overgangstermijn vastgesteld met betrekking tot beëindiging van de taken die de stichting RDC uitvoert op basis van verstrekking van persoonsgegevens uit het kentekenregister.

Anja Sinnema, 070-3517112

18 dec 01 17:14

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie