Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oliemaatschappijen houden via pomphouders prijzen hoog

Datum nieuwsfeit: 18-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Mededingingsautoriteit
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 01-46

Den Haag, 18 december 2001

NMa: oliemaatschappijen houden via afspraken met pomphouders prijzen kunstmatig hoog

De Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft vastgesteld dat de grote oliemaatschappijen (Shell, BP, Esso, TotalFina en Texaco) via een stelsel van afspraken met zelfstandige pomphouders de prijs van benzine, diesel en LPG kunstmatig hoog houden. Aangezien alle oliemaatschappijen een steunsysteem voor pomphouders op nagenoeg identieke wijze toepassen, heeft dit tot gevolg dat de pomphouder niet wordt geprikkeld om een lagere prijs dan de landelijke adviesprijs van zijn leverancier te rekenen. Dit gebrek aan onderlinge concurrentie betekent voor de consument hogere prijzen en bemoeilijkt toetreding tot deze markt.
Deze afspraken tussen oliemaatschappijen en pomphouders zijn zogenaamde verticale afspraken. Deze vallen onder de Europese groepsvrijstelling voor verticale afspraken. Aangezien de Europese vrijstellingen naar de Mededingingswet doorwerken, zijn ze niet verboden. Omdat het cumulatieve effect van deze afspraken volgens de NMa op de Nederlandse markt sterk mededingingsbeperkend is, heeft de directeur-generaal van de NMa heden aan de oliemaatschappijen zijn voornemen aangekondigd het effect van deze vrijstelling buiten werking te stellen. Hierdoor gaan de afspraken alsnog onder het kartelverbod vallen en zou bij voortzetting van deze afspraken sprake zijn van een overtreding van het kartelverbod, waarvoor de NMa een boete of sanctie kan opleggen.

Markt
De Nederlandse markt kenmerkt zich door een dicht stelsel van benzinestations langs de snelwegen, provinciale en lokale wegen. Benzine (Euro95, diesel en LPG) is een product waarmee men zich niet kan onderscheiden per merk (homogeen product). Bovendien is benzine weinig gevoelig voor prijsveranderingen: bij een hogere prijs blijft de vraag stabiel.
Het marktaandeel van marktleider Shell ligt in Nederland veel hoger dan dat van marktleiders in omringende landen en ook het verschil met nummer twee (BP) is in Nederland veel groter. Toetreding van nieuwkomers tot deze markt is al zeer beperkt door de schaarste aan nieuwe locaties en de strenge milieu-eisen.
Prijsvorming op de brandstoffenmarkt is zeer transparant. Alle oliemaatschappijen baseren hun inkoopprijs op dezelfde internationale notering. De verschillen tussen de adviesprijzen van de verschillende oliemaatschappijen zijn marginaal. Shell maakt wijziging van de adviesprijs openbaar via haar website.
De grote oliemaatschappijen Shell, BP, Esso, TotalFina en Texaco hebben de meeste pompstations, waarbij drie typen zijn te onderscheiden: het station is eigendom van de oliemaatschappij en wordt ook door de oliemaatschappij geëxploiteerd; het station is eigendom van de oliemaatschappij en wordt door een zelfstandige pomphouder geëxploiteerd; het station is eigendom van de pomphouder en wordt tevens door hem geëxploiteerd. Het onderzoek van de NMa heeft zich gericht op benzineleveranties via de twee laatstgenoemde typen, die samen 41 % van de totale afzet van benzine en diesel in Nederland voor hun rekening nemen.

Steunsysteem
De oliemaatschappij sluit met de zelfstandige pomphouders exclusieve afnamecontracten af, waardoor pomphouders vaak voor lange tijd zijn gebonden aan hun leverancier. Tevens geeft de oliemaatschappij een adviesprijs af voor de verkoop van Euro95, diesel en LPG. Voor de pomphouders zijn standaardmarges afgesproken, waarmee voor de pomphouder vaststaat welk deel naar hemzelf en welk deel naar de oliemaatschappij gaat voor iedere verkochte liter. De marge voor de oliemaatschappij ligt hoger dan die voor de pomphouder. Voor sommige pomphouders zijn additionele kortingen afgesproken. In vergelijking met het buitenland blijken deze marges op de benzineprijzen in Nederland het hoogst te liggen. Deze hogere brutomarge kan maar ten dele worden verklaard door hogere kosten in Nederland, zoals bijvoorbeeld de milieu- en loonkosten.

Alle oliemaatschappijen kennen steunsystemen. Door een systeem van steunkortingen stelt de oliemaatschappij de pomphouder in staat prijsverlagingen van concurrenten te volgen. Dit steunsysteem staat in het contract dat de oliemaatschappij met de pomphouder afsluit. Steun wordt in beginsel gegeven op basis van staffels, waarin per kortingsbedrag op de adviesprijs staat aangegeven hoeveel de bijdrage van de oliemaatschappij en van de pomphouder bedraagt. Uit onderzoek is de NMa gebleken dat steun niet wordt verleend in die gevallen wanneer de pomphouder zelf zou besluiten om zijn verkoopprijzen te verlagen. Dit betekent in de praktijk dat geen enkele pomphouder vrijwillig zijn prijzen naar beneden zal bijstellen. Steun wordt verleend als de pomphouder aan de oliemaatschappij meldt dat een pompstation in de buurt de prijzen heeft verlaagd waardoor zijn omzet gevaar loopt. De oliemaatschappij verleent de steun voor de duur van de actie onder voorwaarde dat de pomphouder de korting doorgeeft aan de consument. Zodra de concurrent zijn actie heeft beëindigd stopt de steunsituatie. Uit onderzoek is de NMa gebleken, dat dergelijke steunacties veelvuldig en voor lange(re) periodes voorkomen. Bij de steunverlening is er centrale sturing van de oliemaatschappij. Het gevolg van dit steunsysteem is, dat enerzijds de oliemaatschappij een sterke grip heeft op de prijs die de pomphouder rekent en anderzijds dat de pomphouder niet gestimuleerd wordt om met de prijs te stunten. Hij weet immers dat hij geen extra omzet zal generen, omdat hij ervan uit mag gaan dat omliggende pompstations zijn prijsverlaging kunnen en zullen volgen. Oliemaatschappijen bieden hiermee tevens bescherming aan hun eigen pompstations. Voor nieuwe toetreders werpt dit systeem naast de bestaande hoge drempels nog een extra drempel op. Dit betekent dat de consument door deze afspraken over de afgelopen periode aanzienlijk meer heeft betaald dan onder normale competitieve omstandigheden.

Sommige pomphouders die een pompstation exploiteren dat eigendom is van een oliemaatschappij hebben een contract waarbij de oliemaatschappij hen een vast ondernemersinkomen garandeert: bij een lagere omzet dan vooraf ingeschat, past de oliemaatschappij bij; bij een hogere omzet wordt de winst grotendeels afgeroomd. Hiermee is de prikkel om van de adviesprijs af te wijken nog geringer. Door het gecombineerde effect van de gehanteerde steunsystematiek, de transparantie van de markt, het geringe aantal partijen, de eigenschappen van het product benzine en de hoge toetredingsdrempels voor nieuwkomers is het effect van de afspraken tussen oliemaatschappijen en pomphouders dat de mededinging op de Nederlandse markt sterk wordt beperkt.

Procedure
Omdat voor verticale relaties zoals tussen de oliemaatschappijen en pomphouders een Europese vrijstelling van toepassing is, zijn deze afspraken daarmee ook vrijgesteld van het kartelverbod. De NMa heeft echter geconstateerd dat de gevolgen van de afspraken tussen oliemaatschappijen en pomphouders een sterk concurrentiebeperkend effect hebben op de Nederlandse markt. In een situatie waarbij de NMa mededingingsbeperkingen van deze aard vaststelt die alleen effect hebben op de Nederlandse markt heeft de d-g NMa de mogelijkheid de doorwerking van de Europese vrijstelling naar het Nederlandse kartelverbod buiten toepassing te verklaren. Het voornemen daartoe heeft hij heden aan de betrokken partijen gemeld. Zij kunnen vervolgens hun zienswijze daarop geven. Daarna neemt de NMa een definitief besluit. In de tussentijd zal de NMa de ontwikkelingen op deze markt nauwgezet blijven volgen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...