Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KWF-campagne voor jonger wintersporters 'Smeren Is Vet'

Datum nieuwsfeit: 17-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Kankerbestrijding

Smeren Is Vet

KWF-campagne voor jonge wintersporters
'Smeren Is Vet'

Amsterdam, 17 december 2001 - Op dinsdagochtend 18 december 2001 start de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) in samenwerking met de Nederlandse Ski Vereniging, met 145.000 leden de grootste wintersportvereniging van Nederland, de nieuwe KWF-zoncampagne Smeren is vet. De campagne richt zich op jonge wintersporters tussen 12 en 18 jaar. Tijdens de aftrap van de campagne geeft Freestyle snowboardster Bibian Mentel samen met ski- en snowboardleraren van SnowPlanet en 70 brugklassers van de Technische School Rijn-, Kust- en Binnenvaart van het Noordzee-College in IJmuiden een toepasselijke snowboard-demonstratie. Bibian Mentel is vorig jaar voor botkanker behandeld en staat nu na minder dan zes maanden, met beenprothese, weer op de baan. Humberto Tan doet de verslaggeving van de demonstratie.

Preventie van huidkanker
Het KWF heeft tot een zoncampagne voor wintersporters besloten omdat uit die hoek veel vragen binnenkwamen. Omdat de zomerzoncampagne van 2001 zich richtte op jongeren, is die lijn ook voor de huidige campagne aangehouden. Ter voorbereiding van de campagne zijn gesprekken gehouden met jonge wintersporters. Hierbij bleek dat de betrokken jongeren zich wel bewust waren van de risicos van overmatige blootstelling aan UV-straling als het om zonvakanties ging, maar niet tijdens de wintersport. Echter op een hoogte van zon 2000 meter is de UV-straling ongeveer 30% sterker dan in ons land. Bovendien weerkaatst sneeuw zon 85% van de UV-straling. Door deze combinatie van zon en sneeuw verdubbelt het effect van UV-straling op de huid en verbrandt deze bijna twee keer sneller dan normaal.

Door de kou wordt het verbranden vaak te laat gevoeld. Het gebruik van een anti-zonnebrandcrème kan de huid beschermen tegen de schadelijke UV-straling, maar wordt op wintersport-vakantie vaak vergeten. Dit kan (ernstige) verbranding van de huid tot gevolg hebben.

Hoe vaker men op jonge leeftijd zonnebrand oploopt, hoe hoger het risico op huidkanker later. Daarom vestigt het KWF met deze wintercampagne de aandacht op het smeren. Het advies is: smeer wangen, neus, lippen, oren en nek regelmatig goed in met een anti-zonnebrandcrème op vetbasis. Voor de meeste Nederlanders past een crème met beschermingsfactor 15 het beste bij hun huidtype. Een crème op vetbasis bevriest niet, blijft goed smeerbaar bij lage temperaturen en voorkomt uitdroging van de huid. Het aantal gevallen van huidkanker in ons land neemt jaar op jaar toe. Begin jaren 80 ging het om 15.000 nieuwe gevallen per jaar, nu om 25.000. Dit is met name toe te schrijven aan het vele zonnen tijdens zonvakanties, wintersport en in de vrije tijd.

Smeren is vet
De campagne Smeren is vet is de eerste winterzoncampagne voor jongeren sinds het KWF in 1988 met voorlichting over verstandig zonnen begon. Jongeren komen de Smeren is vet- boodschap vanaf 18 december t/m eind februari 2002 met name tegen via meer dan 500.000 gratis ansichtkaarten. Deze worden verspreid via scholen, maar ook via verkooppunten van anti-zonnebrandcrèmes en via
wintersportspeciaalzaken en skibanen. Voor winkels is er ook een raamposter beschikbaar. Bij de campagne hoort de website www.smerenisvet.nl.

Het KWF heeft verder de medewerking gevraagd van kranten en tijdschriften voor het plaatsen van gratis advertenties en ingezonden mededelingen. Promotieacties vinden plaats bij de grote busopstapplaatsen Jaarbeursplein te Utrecht en Stadionplein te Amsterdam, vlak voor de Kerst-en de Krokusvakantie. Bovendien werken er zeventig regionale skiverenigingen mee om de campagne onder de aandacht te brengen.

Routebeschrijving voor genodigden
Cijfers huidkanker in Nederland

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie