Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hepatititus A op school in Rijswijk

Datum nieuwsfeit: 18-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rijswijk

ers- en Nieuwsberichten...
Hepatititus A op school in Rijswijk

Rijswijk, 18 december 2001

De afgelopen weken zijn er op de basisschool de Oprit-Brug te Rijswijk meerdere gevallen (3) van hepatitis A (besmettelijke geelzucht) geconstateerd. Deze situatie is niet uitzonderlijk; in Nederland worden vaker epidemieën van hepatitis A op scholen gemeld. De GGD Delfland heeft in overleg met de gemeente Rijswijk besloten om de leerlingen, de leerkrachten en de bijbehorende gezinsleden te vaccineren. Het betreft hier de groepen 1 en 2. De al goede hygiënische maatregelen binnen de school zijn nog verder aangescherpt. Alle ouders van de leerlingen zijn inmiddels geïnformeerd. De school, de gemeente en de GGD gaan ervan uit dat door deze maatregel de verdere verspreiding van het virus tegengehouden wordt.

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever en wordt veroorzaakt door een virus. Het betreft een minder ernstige vorm van hepatitis, die bij kinderen meestal mild, soms symptoomloos verloopt. Het doormaken van deze infectie heeft voor de meeste kinderen dan ook geen ernstige gevolgen. Volwassenen kunnen ook hepatitis A krijgen. Bij volwassenen verloopt de infectie meestal met klachten.
De verschijnselen zijn: gebrek aan eetlust, spierpijn, misselijkheid, buikklachten, verhoging of koorts. Na enkele dagen kan bij de patiënt een gele kleur ontstaan (geelzucht, vooral zichtbaar aan het oogwit), gepaard gaande met donkere urine en lichte ontlasting. De verschijnselen verlopen bij kinderen milder dan bij volwassenen: er ontstaat bij kinderen vaak geen geelzucht. De diagnose kan definitief vastgesteld worden door een bloedtest bij de huisarts.

Men kan besmet raken met het hepatitis A-virus door het eten en drinken van besmet voedsel of water. Het hepatitis A virus wordt uitgescheiden in de ontlasting. Als deze ontlasting met het virus is besmet, en na de toiletgang en voor het eten de handen niet worden gewassen, kan het virus in het voedsel of in het drinken komen. Men is al besmettelijk voordat de ziekteverschijnselen optreden. Dat blijft zo tot 1 week na het uitbreken van geelzucht. Ook degenen die de infectie ongemerkt doormaken kunnen besmettelijk zijn voor hun omgeving.

Om de verspreiding van de ziekte te voorkomen zijn eenvoudige hygiënische maatregelen, als handen wassen na toilet gebruik en het schoonhouden van de toiletten, van groot belang. Een tweede mogelijkheid is om de verspreiding van het virus te beperken is het vaccineren van de klas- en huisgenoten van de patiënt.

Hepatitis A is een aangifteplichtige ziekte en dient te worden gemeld door de behandelaars aan de GGD. De GGD beschikt over richtlijnen betreffende de toepassing van de vaccinatie bij contacten op scholen en/of kinderdagverblijven.

Voor algemeen medische vragen kunt U tijdens kantooruren terecht tussen 08.30 en 17.00 bij de GGD Delfland, afdeling infectieziekten, tel 015-2511511. Met vragen van organisatorische aard kunt u terecht bij de gemeente Rijswijk, mevr. A.D. van der Wees, 070-3959279.Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2001 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie