Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verantwoorde voeding verpleeghuisbewoners

Datum nieuwsfeit: 18-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Arcares
Zoek soortgelijke berichten
Arcares


Verantwoorde voeding verpleeghuisbewoners

Multidisciplinaire richtlijn voeding aangeboden aan staatssecretaris.

Op dinsdag 18 december 2001 ontvangt staatssecretaris Vliegenthart uit handen van mr. N. de Jong, voorzitter van Arcares, het eerste exemplaar van de Multidisciplinaire richtlijn verantwoorde vocht- en voedselvoorziening voor verpleeghuisgeïndiceerden. Deze richtlijn geeft handvatten voor het tot stand brengen van een beleid voor een verantwoorde vocht- en voedselvoorziening en voor het integreren hiervan in het kwaliteitsbeleid van de verpleeghuizen.

Adequate voeding is van groot belang voor verpleeghuisbewoners. Niet alleen omdat verantwoorde voeding leidt tot een verminderde kans op ondervoeding, maar ook om het psychosociale aspect. De maaltijd kan een belangrijke communicatiefunctie hebben en het maaltijdenpatroon geeft voor veel ouderen structuur aan de dag. De huidige situatie rond voeding in verpleeghuizen loopt volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg redelijk, maar de borging ervan in het beleid van de verpleeghuizen laat te wensen over. Voor Arcares reden genoeg om een dergelijke richtlijn tezamen met de cliëntenraden en met acht beroepsgroepen te ontwikkelen.

De richtlijn
De richtlijn gaat uit van twee zorglijnen, die beginnen bij het eerste oriëntatiegesprek met de cliënt, nog bij de cliënt thuis of elders. Door inzicht te krijgen in een aantal aspecten van de voedingsgewoonten thuis, kunnen zorgaspecten binnen het verpleeghuis beter worden aangepast of worden uitgelegd aan de cliënt, aldus professor Van Staveren, voorzitter van de projectgroep die de richtlijn ontwikkelde. De meeste cliënten zullen geen voedingsproblemen hebben en bij de voorziening van vocht en voedsel volgt voor hen een vorm van zorg die we de basis voedingszorg (zorglijn 1) hebben genoemd. Het is een stappenplan waarbij de cliënt centraal staat en waarin de directe verzorger een cruciale rol speelt. Deze belangrijke rol speelt de verzorger ook bij de zorglijn voor cliënten met voedingsproblemen (zorglijn 2). Deze cliënten krijgen naast de basisvoedingszorg, extra aandacht om het voedingsprobleem op te lossen.

Implementatie
Veel zal gevraagd worden van de leiding van de zorginstellingen en de medewerkers om de richtlijn in de dagelijkse praktijk vorm te geven. Het is voor de verpleeghuizen tenslotte de eerste multidisciplinaire richtlijn waarmee zij te maken krijgen. Arcares-voorzitter De Jong heeft de staatssecretaris dan ook verzocht een bijdrage te leveren aan een begeleide implementatie van de richtlijn. Zodat de kans op ondervoeding zal afnemen en het aantal cliënten dat met plezier en smaak de dagelijkse maaltijden gebruikt zal toenemen, aldus De Jong.

Totstandkoming
Arcares, de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen, heeft deze eerste multidisciplinaire richtlijn tot stand gebracht, tezamen met de NVVA (verpleeghuisartsen), NVD (diëtisten), NVLF (logopedisten), AVVV (verplegenden en verzorgenden), VHVG (hoofden voeding), Koksgilde Nederland, Nieuwe Unie 91 (verpleging en verzorging), NVE (ergotherapeuten) en LOC (cliëntenraden). Mevrouw prof.dr. W.A. van Staveren, bijzonder hoogleraar voeding van de oudere mens aan de universiteit van Wageningen, was voorzitter van de projectgroep die de richtlijn heeft opgesteld. De richtlijn is, daar waar mogelijk, gebaseerd op gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek.

Aanleiding
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft in een aantal rapporten gewezen op knelpunten in de vocht- en voedselvoorziening. In februari 2000 overhandigde de Inspectie voor de Gezondheidszorg een rapport over het beleid rond de vocht- en voedselvoorziening in verpleeghuizen aan staatssecretaris Vliegenthart. De Inspectie rapporteerde dat de vocht- en voedselvoorziening in de dagelijkse praktijk redelijk verloopt, maar dat borging daarvan in het beleid van verpleeghuizen te wensen overlaat. Dit was de aanleiding voor Arcares en de vertegenwoordigers van de cliënten en beroepsgroepen gezamenlijk de richtlijn te ontwikkelen. In 2003/2004 zal de Inspectie opnieuw onderzoeken hoe het staat met de vocht- en voedselvoorziening aan verpleeghuisgeïndiceerde ouderen.

Datum: 18/12/2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie