Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Remi Claeys Aluminium stopt productie Intercal

Datum nieuwsfeit: 19-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Euronext Brussels
Zoek soortgelijke berichten

Euronext Brussels

Persberichten - 19/12/2001

Remi Claeys Aluminium stopt productie Intercal.

Doorbraak in de markt voor grote profielen voor treinbouw.

Belangrijke nieuwe aandeelhouder komt aan boord.

Intercal

De raad van bestuur van Remi Claeys Aluminium heeft besloten de productieactiviteit van haar filiaal Intercal te Faremoutiers (Frankrijk) stop te zetten. Intercal produceert aluminium afstandhouders (dit zijn zeer dunne gelaste buisjes) voor dubbel glas. Intercal werd in 1996 overgenomen van Péchiney. 1997 kon nog afgesloten worden met een winst doch in 1998 ontstond een zeer grote overcapaciteit in deze markt door de uitbreidende investeringen van zowel alle Italiaanse en Duitse concurrenten en gedeeltelijk ook deze van Intercal. Exportinspanningen naar Azië en Oost-Europa liepen spaak op de scherpe prijzenpolitiek van de concurrentie. In 2000 werd Intercal zwaar geherstructureerd en plooide het zich terug op de Franse markt.

Er lopen nog gesprekken met enkele concurrenten in verband met de distributie en commerciële positie in Frankrijk, doch desondanks heeft de raad van bestuur van Remi Claeys Aluminium besloten de sluiting van Intercal volledig te provisioneren. Door deze sluiting vallen op de site van Faremoutiers 23 jobs weg.

In dit kader wordt een éénmalige provisie opgenomen van 1,1 mioe euro in het uitzonderlijke resultaat van 2001.

Extrusie : doorbraken in treinbouwmarkt en automotive

De afdeling extrusie slaagde er in een belangrijke doorbraak te forceren in 2 nieuwe markten : de automobielsector en de sector van het publiek transport. Remi Claeys Aluminium werd door een Duitse toeleverancier van Audi uitverkoren als partner voor de ontwikkeling van enkele profielen voor de toekomstige modellen. Anderzijds werden eind dit jaar belangrijke contracten afgesloten met twee treinbouwconcerns voor de levering van zware structurele profielen voor de treinbouw in Duitsland en Frankrijk. Johan Vanhoutte, Business-Unit Directeur van de afdeling Extrusie van de groep Remi Claeys Aluminium is bijzonder opgetogen over deze doorbraak : "Deze bestellingen zijn het resultaat van jarenlange investeringen in machines en in opleiding van medewerkers. Met deze eerste bestellingen breken wij door in hét groeisegment voor aluminium namelijk transporttoepassingen waar bovendien slechts een beperkt aantal concurrenten de taart verdelen" aldus ir. Vanhoutte.

De extrusieactiviteit bleek de voorbije 2 maand licht beter dan de (zeer lage) verwachtingen onder andere dankzij een herstellend RC System. De extrusiepersen voor lichtere profielen (<2kg/m), vooral bestemd voor de bouwsector, konden in oktober en november de eindjes nog aan elkaar knopen en het jaar volmaken. De grootste capaciteitsproblemen waren ontstaan in de sector zware industriële profielen en transport, waar de conjunctuur halverwege het jaar afknapte. Deze daling zal onder andere door de opening naar de trein- en automobielmarkt in de komende maanden opgevangen worden. De eerste leveringen voor de nieuwe markten zijn voorzien in het tweede kwartaal van 2002. Deze bestellingen die volgens verwachtingen meer dan 5 mioe euro waard zijn, zullen doorlopen in 2003 en 2004.

Aandelenkoers en nieuwe aandeelhouder : Gevaert nv

De aandelenkoers van Remi Claeys Aluminium kende tot eind september een sterk dalend verloop. Chris Depreeuw, Gedelegeerd Bestuurder : "Het werd voor ons duidelijk dat dit niet alleen een reactie was op de tegenvallende resultaten. Ondanks het verlies blijven wij een positieve cashflow van meer dan 10 mio euro genereren. Onze koers was gezakt tot nauwelijks 2,5 keer de cashflow en 40% van het eigen vermogen van de groep. Intussen is gebleken dat Remi Claeys Aluminium bij uitstek het slachtoffer was van de uitstap van de institutionele beleggers uit de small-cap aandelen. Een investeringsbankier waarschuwde ons dat Belgische institutionelen systematisch verkochten. De verkoopgolf startte boven de 20 euro en deed het aandeel zakken tot beneden de 10 euro. In die neergang werden er nauwelijks 20.000 aandelen verhandeld. Aan de verkoopdruk is inmiddels een einde gekomen nadat in de voorbije weken 80.000 aandelen door Gevaert nv opgenomen werden.

Belangrijk is het voor Remi Claeys Aluminium dat wij daarmee een sterke aandeelhouder aantrekken met een middellange termijnvisie. Het is niet uitgesloten dat Gevaert nv ook toetreedt tot de raad van bestuur.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor 2002 zijn sowieso beter : de turn around bij RC System heeft ongeveer 5 mioe euro gekost.

Mocht de bouwsector volgend jaar zwakker zijn dan verwacht, zal snel ingegrepen worden. De Extrusie afdeling voorziet een lichte groei en een volle bezetting voor het ganse jaar. De afdeling Alutubes kan zich nu concentreren op haar 2 winstgevende aktiviteiten. Remi Claeys Aluminium onderschrijft de algemene conjunctuurvooruitzichten dat een doorbraak pas vanaf het tweede trimester mag verwacht worden. Vandaar dat er van de eerste 2 weken van het jaar nog geprofiteerd wordt om de 2200 T pers door ombouw van de extrusiecontainer nog licht in capaciteit te verhogen. Deze tijdelijke stillig wordt daardoor zeker ingehaald in de loop van het jaar.

De verwachtingen voor Boal en Gruppo Indinvest (Italië) liggen in dezelfde lijn van voorzichtige groei zodat die in 2002 opnieuw positief zullen bijdragen tot het groepsresultaat, wat helaas in 2001 niet het geval is.

De Remi Claeys Aluminium groep is één van de grootste onafhankelijke producenten van aluminium halffabrikaten in Europa en heeft vestigingen in 13 verschillende landen. De groep telt circa 1050 medewerkers en kent 3 kernactiviteiten: RC System, Extrusie (de productie van aluminium profielen), en Alutubes (de productie van gelaste buizen in aluminium). Voor deze laatste activiteit is de groep marktleider in Europa.

In 2000 realiseerde Remi Claeys Aluminium een omzet van 306,69 mioe euro

Bron: Remi Claeys Aluminium Provider: Euronext Brussels

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie