Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Staat houdt voorlopig aandelen twinning

Datum nieuwsfeit: 19-12-2001
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 170
Datum: 20-12-2001

STAAT HOUDT VOORLOPIG AANDELEN TWINNING

Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat de marktomstandigheden in de ICT-sector en de te voorziene ontwikkelingen daarin zodanig zijn, dat verkoop van het Twinning-initiatief voorlopig niet aan de orde is.

In het kader van het vervreemdingsproces is de afgelopen periode een aantal marktpartijen benaderd om zo de belangstelling voor Twinning in kaart te brengen. Hierbij is gebleken dat deze partijen op dit moment niet bereid zijn of in staat zijn om Twinning - op voor de Staat acceptabele voorwaarden - over te nemen. Dat heeft voornamelijk te maken met de ingrijpende marktomslag die in de ICT-sector heeft plaatsgevonden. Partijen zijn op dit ogenblik zeer terughoudend met nieuwe investeringen.

Doel van het Twinning-initiatief is het vergroten van het aantal startende ICT-ondernemingen in Nederland, die met innovatieve diensten en producten succesvol kunnen opereren in een internationale omgeving. Twinning heeft daarin een succesvolle aanjaagfunctie vervuld. Vanwege dat succes heeft Minister Jorritsma de Tweede Kamer in november 2000 laten weten dat bekeken zou worden of Twinning eerder dan gepland overgedragen zou kunnen worden aan de private sector.

De marktontwikkelingen hebben ook zijn weerslag op de waardering van de participatieportefeuille van Twinning. Er is besloten tot een conservatieve benadering van de waarderingsregels van de Europese organisatie voor venture-capital. Dat leidt tot een boekhoudkundig verlies van 43 miljoen gulden. De afwaardering is geen reflectie van de potentiele waarde van de participaties.

De einddoelstelling blijft dat de overheid op termijn zal terugtreden uit Twinning. Nu dat voorlopig niet aan de orde is, zal Twinning als 'stand alone operatie' worden voortgezet. Voor de overheid geldt dat het principe van co-financiering van deelnemingen samen met marktpartijen wordt voortgezet. Hiervoor was dit jaar een budget van EURO 11,2 miljoen gereserveerd. Minister Jorritsma verwacht dat deze middelen voldoende zullen zijn tot eind 2003.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie